Suomalaismepit kohtaavat häirintää Brysselissä – vihreiden edustajalle seksiehdotuksia jopa kesken palaverin: "Olin järkyttynyt"

Suomalaismeppien mukaan EU-parlamentissa on viime vuosien aikana jouduttu puuttumaan häirintätapauksiin. Tällaista häirintää mepit ja heidän avustajansa joutuvat kohtaamaan työssään. 

Alviina Alametsä, 28, (vihr.) nousi reilu vuosi sitten EU-parlamenttiin. Tuona aikana häneen on kohdistunut joitakin kertoja seksuaalista häirintää

– Itselleni on tullut seksuaalisia ehdotuksia jonkin verran ja asiattomia yhteydenottoja, Alametsä listaa. 

Häirintää on tapahtunut myös korona-aikana etäyhteyksien kautta. 

– Ihan palaverin kesken on ollut seksuaalisia ehdotuksia ja sitten, kun olen siitä huomauttanut, on lyöty luuri korvaan. 

Alametsä ei kuitenkaan halua avata häirintätapausta sen yksityiskohtaisemmin. 

– Tietenkään tämä ei ole pornoelokuva, mitä kuvataan, että en mene ihan detaljeihin. Sellaista törkeää kielenkäyttöä ja suuttumista, kun aiheesta huomauttaa, hän avaa tapahtunutta. 

"Meppi oli laskenut housunsa avustajan edessä"

Alametsä palaa MTV Uutiset Liven haastattelun aikana muistoissaan myös aikaan, jolloin aloitti meppinä. Tuolloin hän oli hallinnon koulutuksessa, jossa tuotiin häirintätapauksia esille. 

– Olin järkyttynyt. Siellä kerrottiin, että esimerkiksi eräs meppi oli laskenut housunsa avustajan edessä ja odottanut joitain toimenpiteitä, Alametsä kertaa. 

Mitä seksuaaliselle häirinnälle pitäisi tehdä? Katso viedola Alviina Alametsän näkemykset asiaan!

Alametsä korostaa, että koska hän on europarlamentaarikko, hän on hyvin erilaisessa asemassa kuin esimerkiksi työntekijät ja avustajat, jotka joutuvat valitettavan usein hyvin räikeänkin häirinnän kohteiksi. 

– Olen kuullut myös todella törkeistä häirintätapauksista ja ihan seksuaalisesta väkivallasta, johon ei olla parlamentissa aina puututtu niin hyvin kuin olisi pitänyt, Alametsä valittelee. 

Hänen mukaansa osa työntekijöistä joutuu aidosti pelkäämään seuraamuksia, joita tilanteeseen puuttuminen voi aiheuttaa. 

– Avustajista tiedetään, että he eivät niin helposti voi sanoa asioista, koska heitä uhkaa vaikka potkut, jos he sanovat. 

– Tämä voi aiheuttaa pelkoa ja tosi paljon hankaloittaa näiden asioiden käsittelyä. 

EU-parlamentissa ei ole tehty riittäväti toimenpiteitä

Alametsän mukaan hänen nuori ikänsä voi olla osasyy sille, miksi hän on joutunut häirinnän kohteeksi. Myös esimerkiksi etnisellä taustalla ja sukupuolella voi olla merkitystä. 

– Se on tietenkin surullista ja näin ei pitäisi missään nimessä olla.

Alametsän mukaan kulttuurierot voivat osaltaan olla myös häirinnän taustalla – koostuuhan EU-parlamentti useiden maiden edustajista.

Esimerkiksi, monissa maissa etenkään nuorella naisella ei ole mahdollisuutta päästä korkeaan asemaan.

– On ihmetelty sitä, miten minä ja Sanna Marin vaikuttaviin asemiin ja näytään EU:ssa.

– On myös naisvihaakin olemassa. Se on surullista, Alametsä sanoo ja lisää, että valtaosa käyttäytyy hyvin. 

EU-parlamentissa ei ole tehty riittäväti toimenpiteitä

Alametsä on itse ollut hyvin tiukkasaninen tilanteissa, joissa on joutunut epäasiallisen käytöksen tai suoranaisen häirinnän kohteeksi. 

– Olen näissä tilanteissa sanonut aika topakasti, että tämä on täysin asiatonta ja näin ei voida toimia ja voisitko kiitos lopettaa. 

Europarlamentaarikon mukaan EU-parlamentissa ei ole tehty vielä riittävästi, vaikka MeToo-kamppanjan jälkeen epäkohtiin yritettiin puuttua.  

 – Nyt pitäisi arvioida, onko ne (toimenpiteet) olleet riittäviä, koska minun tietääkseni ei ole tapahtunut vielä riittävää muutosta. 

Millaista palautetta Alviina Alametsä on saanut ottaessaan kantaa häirintätapauksiin? Katso yllä olevalta videolta koko haastattelu! 

Lue myös:

    Uusimmat