Suomalaiskodeissa panostetaan ruuanlaittoon lähinnä viikonloppuisin

Kuinka usein suomalaiset loihtivat kunnon juhla-aterian? AVA selvitti.

AVA kysyi lukijoiltaan, kuinka usein he loihtivat kunnon juhla-aterian. 27 prosenttia vastanneista kertoi panostavan ateriaan välillä, kun muilta kiireiltään ehtivät. 23 prosenttia sanoi herkuttelevansa kerran viikossa kunnolla.

22 prosenttia paljasti tekevänsä kunnon aterian itselleen tai perheelleen joka päivä, kun taas 11 prosenttia vastasi tekevänsä juhlavamman aterian vain erityisiä tilaisuuksia varten. 17 prosenttia vastanneista ei valmista juhla-ateriaa koskaan. Näin lukijat perustelivat vastauksiaan!

Kiireet menevät ruuan edelle

27 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi panostavansa ruokaan silloin, kun muilta kiireiltä ehtii. Arkena syödään mieluummin nopeasti valmistettavaa ruokaa.

"Kunnon kotiruokaa meillä syödään päivittäin, mutta varsinainen juhla-ateria monine ruokalajeineen tehdään silloin kun on vieraita tai muuten juhlitaan."

"Olisi kiva tehdä enemmänkin hienoja aterioita, jos olisi aikaa. Mitä helpommaksi ruuanlaitto tehdään, sitä varmemmin itsekin tekisin juhla-aterian kotona."

"Haluaisin herkutella ainakin kerran viikossa kunnon juhla-aterialla, mutta valitettavasti usein ei jää töiltä ja muilta kiireiltä aikaa aterian loihtimiseen. Silloin meneekin mieluiten muiden passattavaksi, kunnon ravintolaan syömään hyvin ja kalliisti."

"Viikonloppuisin on aikaa kokata!"

Kiireisen arjen voi unohtaa viikonloppuna, kun on aikaa valmistaa kunnon ateria yksin tai yhdessä. 23 prosenttia vastanneista sanoi herkuttelevansa kunnolla kerran viikossa. 11 prosenttia vastanneista kertoi valmistavansa kunnon aterian vain silloin, kun on aihetta juhlaan tai vieraita tulossa. 17 prosenttia vastanneista ei valmista juhla-ateriaa koskaan.

"Arkipäiväni ovat yleensä kiireisiä, joten valmistan joko yksin tai mieheni avustuksella aina viikonloppuisin vähintään yhden kunnon aterian, johon kuuluu hyvät, tuoreet ainekset. Tuolloin kokeilen jotain uutta, vaikkapa reseptiä, joka vaatii aikaa, ja jota en ole aikaisemmin uskaltautunut uusien ainesten takia tehdä. Viikonloppuisin tehtäviin juhla-aterioihin satsaan yleensä myös rahallisesti vähän enemmän!"

"Teen ainakin kerran viikossa karjalanpaistia perunoiden tai muusin kera, siihen salaatit, jälkiruoat sekä leipomiset. Pidän itse sitä juhla-ateriana."

"Viikonloppuisin on aikaa kokata ja herkutella!"

"Viikonloppuna kun viikon työkiireet helpottavat rentoudun laittamalla ruokaa oikein pitkän kaavan mukaan. Joskus innostun jopa leipomaan jotain herkkujakin. Toistaiseksi en vielä ainakaan ole kyllästynyt ruuanlaittoon tai leivontaan, vaikka teen sitä ammatiksenikin."

"Kokkaan kyllä melkein päivittäin, mutta juhla-aterioita harvoin. On hauskaa, kun joskus pääsee oikein panostamaan. Kertoja on kuitenkin vain muutama vuodessa."

"Kun laitan juhla-aterian vain juhlatilaisuuksiin, niin juhla tuntuu tärkeämmältä, kuin jos laittaisin juhla-aterian joka päivä. Ei pitäisi arkipäivinä syödä niin runsaasti, koska kaloreita tulee muutenkin liikaa."

Ruuasta ei pihistetä

Vastaajista 22 prosenttia sanoo valmistavansa kunnon aterian itselleen tai perheelleen päivittäin. Kun homman osaa, ruuan valmistamiseen ei mene kauaa aikaakaan, lukijat vakuuttavat.

"Valmistan monipuolisen aterian itselleni ja puolisolleni päivittäin, sillä tiedän ravinnolla olevan huomattava merkitys terveydelle."

"On tärkeää syödä kunnolla, että pysyisi terveenä. Hyvä ruoka myös maistuu hyvälle. Säästän muista asioista, jos on tarpeen."

"Olen yksinhuoltaja, tykkään tehdä ruokaa eikä siinä mene kauan. Olen tehnyt sitä joskus ammatikseni, raaka-aineet valitsen huolella alusta loppuun."

"Joka päivä teen ruokaa, ehkä kerran viikossa jotain oikein hyvää. Meillä on herkkua muun muassa lasagne, spagetti ja moussaka."

"Joka ilta on ihana rentoutua maistuvan aterian edessä!"

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja