Suomalaishotellin johtaja nostatti myrskyn ylistämällä miehiä naistenpäivän viestissään: "Jotka matkustavat vaimon työn perässä ja tietävät, mitä jääkaapista puuttuu"

Kirkkonummelainen kokous-ja kylpylähotelli Långvik päätyi poistamaan Instagram-päivityksen, joka hotellin toimitusjohtaja julkaisi tänään Naistenpäivänä.

Aamupäivällä julkaistussa, hotellin toimitusjohtajan Inka Uusitalo-Raoultin allekirjoittamassa ja hänen kuvallaan kuvitetussa päivityksessä nostettiin esiin erilaisia miesten tekemiä asioita.

Päivitys alkoi sanoilla “Naistenpäivänä, hyvinvointivaltiossa, ajattelen miehiä”.

– Miehiä, jotka saavat työstään samaa palkkaa kuin naiset. Miehiä, jotka pitävät vanhempainlomaa. Miehiä, jotka vuoroviikoin kasvattavat lapsiaan. Kannustavat tytärtään koodaamaan, eivät hörähdä poikansa pipovirkkauksille, toimitusjohtaja kirjoitti.

Reilun tuhannen merkin mittainen postaus jatkui muun muassa maininnoilla miehistä, jotka “matkustavat vaimon työn perässä”, “joiden esihenkilö on nuorempi nainen” ja “jotka tietävät, mikä on Wilma” ja sen “mitä jääkaapista puuttuu.”

Postauksessa nostettiin esiin myös miehet, jotka “johtoryhmässä saunovat uikkareissa” ja jotka ahdistuvat #metoo-kampanjasta, “koska heitä hävettää miten sellaisia mulkeroita yhä vaan on”.

Toimitusjohtaja: sanoma väärinymmärrettiin

Myöhemmin päivityksen alkuun oli kirjattu muokkaustieto. Uusitalo-Raoult kertoi huomanneensa, että “postaus kaipaa avaamista” ja olevansa pahoillaan postauksen aiheuttamasta myrskystä. 

– Halusin postauksella tuoda esille sitä näkökulmaa, että naisten tasa-arvon edistäminen edellyttää feminismiä myös miehiltä. Siinä on Suomessa jo paljon onnistumisia moniin muihin maihin verrattuna, ja silti paljon on vielä tehtävä. Naistenpäivänä haluaisin antaa ruusun näille onnistumisille ja toivottaa kaikille hyvää naistenpäivää, toimitusjohtajan perustelut kuuluivat.

MTV Uutisten haastattelussa Uusitalo-Raoult sanoo olevansa pahoillaan siitä, että hänen pääsanomansa asiassa ei välittynyt Instagram-päivityksestä siten, kuin hän tarkoitti.

Hänen mukaansa tarkoituksena ei ollut kehua miehiä, vaan korostaa Suomessa jo tietyiltä osin edistyksellisesti toteutuvaa tasa-arvon tilaa. 

– Naistenpäivänä valitsin väärän kulman lähestyä tärkeää aihetta, ja siitä nousi kritiikkiä. Tahdoin nimenomaisesti tuoda esiin tasa-arvoa hyvinvointivaltion kontekstissa ja sitä, että sen edistämiseen tarvitaan naisten ja miesten tekoja ja ajattelua. Arjen teot merkkaavat, Uusitalo-Rauolt sanoo.

– Halusin osoittaa, että me Suomessa olemme monissa asioissa aika pitkällä. Meistä halutaan ottaa siksi mallia, ja näitä saavutuksia on hyvä naistenpäivänäkin juhlistaa,

Näin postausta kommentoitiin

Päivitys ehti kerätä 92 tykkäystä. Sen alle kertyi 132 kommenttia, ennen kuin hotellin viestintätiimi ja toimitusjohtaja päättivät julkaisun poistamisesta.

Julkaisun kommenttikenttä täyttyi lukuisista viesteistä, joissa postauksen sanomaa hämmästeltiin, kyseenalaistettiin – ja epäiltiin "huonoksi vitsiksi".

Moni kommentoija esitti kritiikkiä siitä, miksi YK:n julistamana kansainvälisenä naistenpäivänä toimitusjohtaja halusi kääntää katseensa nimenomaisesti vastakkaiseen sukupuoleen ja miesten tekoihin. Vaihtoehtona kun olisi ollut keskittyä naisten oikeuksiin ja naisten yhteiskunnallisen aseman parantamiseen.

Vastauksia penättiin myös siihen, miksei tekstiä olisi voinut säästää julkaistavaksi 19. marraskuuta vietettävään miestenpäivään.

– Tänään on kansainvälinen YK:n julistama naistenpäivä. Ja te Långvikissä haluatte juuri tänään puhua hyväosaisista suomalaismiehistä. Miehistä, jotka mm. joutuvat istumaan hallituksissa, joissa puhetta johtaa nainen. Tämä postauksenne ei todellakaan nyt onnistunut, kommenteissa kysyttiin.

Päivityksessä luetellut miesten teot kyseenalaistettiin lukuisissa kommenteissa tragikoomiseen sävyyn eräänlaisina "sankaritekoina".

Eräs kommentoijista kiteytti asian seuraavasti:

– Niin siis kiitos joillekin miehille naistenpäivänä, että osaavat käyttäytyä?

– Naistenpäivänä haluatte kiittää miehiä, jotka pitävät uikkareita ja jotka sietävät esimiehenä naista? Umm, okei? kysyi toinen. 

Toimitusjohtaja Uusitalo-Rauoltin mukaan hänelle ja hotellin viestintätiimille tuli yllätyksenä, miten paljon keskustelua postaus lopulta herätti.

Hän avaa postauksen poistopäätöstä MTV Uutisille seuraavasti: 

– Asia on tärkeä ja olen tietenkin halukas käymään siitä keskustelua. Ymmärsimme, ettemme viestinnällisesti onnistuneet tarkoituksessamme toivottaa hyvällä mielellä ja eri näkökulmasta hyvää naistenpäivää ihmisille. Siksi päädyimme poistamaan julkaisun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja