Mainos

Suomalaisfestareilla vauhtia ja vaarallisia tilanteita – Sidewaysin ohjelmassa yllättävä valinta

1:00

Suomalainen showpainiyhdistys FCF Wrestling tuo vauhtia ja vaarallisia tilanteita Sideways-festivaalin ohjelmaan. FCF:n nokkamies Juhana Karhula haluaa purkaa lajiin liittyviä ennakkoluuloja ja korostaa painiyhteisön tasa-arvoisuutta.

Torstaina alkava, Helsingin jäähallin alueella toistamiseen järjestettävä Sideways-festivaali on tunnettu kirjavasta alueohjelmastaan. Tänä vuonna drag-esitysten ja eläinkaraoken lisäksi festivaalilla nähdään FCF Wrestlingin showpainia.

– Meillä oli viime kesänä pari keikkaa Kalasataman Teurastamolla, ja Sidewaysin järjestäjät sattuivat olemaan yleisössä. He tykkäsivät näkemästään, ja tässä sitä ollaan, kertoo FCF:n puheenjohtaja Juhana Karhula.

Showpaini on vauhdikas urheilua, dramaattisia juonenkäänteitä ja mielikuvituksellisia hahmoja sisältävä viihteenlaji, jossa isot ja vähän pienemmätkin miehet sekä yhä enemmän myös naiset ottavat yhteen ennalta suunnitelluissa matseissa.

Laji nousi Suomessa suosioon vuosituhannen alussa, kun SubTV otti amerikkalaisen WWE-painiliigan ohjelmat myöhäisillan tarjontaansa.

Vakavammin showpainia on Suomessa harrastettu reilut 15 vuotta. Vuodesta 2006 toiminut FCF Wrestling on noussut Suomen tunnetuimmaksi painiliigaksi, ammattitermein promootioksi, joka järjestää toistakymmentä tapahtumaa vuodessa. Sen kevätkauden päätös nähtiin toukokuun lopulla Helsingin teatteri Forumissa.

”Olemme ylpeitä siitä, että tämä on teatteria”

Showpaini on silti Suomessa verrattain marginaalista. Monet siihen liittyvät ennakkoluulot elävät myös sitkeässä. Karhula kertoo kuulevansa edelleen samat jutut siitä, miten showpaini on ”feikkiä” ja ”ennalta sovittua”.

– Minusta koko keskustelu on vähän absurdi. Me päinvastoin otamme kaiken ilon irti siitä, että tämä on teatteria. Ei tätä tarvitse ottaa niin tosissaan. Tärkeämpää on rakentaa hieno show!

FCF esiintyy Sidewaysissa sekä perjantaina että lauantaina. Itse lajille visiitti on toki oivaa mainosta.

– Sideways on loistava mahdollisuus näyttää suuremmalle yleisölle, että suomalainen showpaini on erittäin korkeatasoista, eikä mitään takapihaleikkiä, ”King Kong Karhulana” painikehässä tunnettu FCF:n puheenjohtaja intoilee.

Showpaini tasa-arvon asialla

Toinen showpainia koskeva ennakkoluulo liittyy sen miehisyyteen.

– Suomessakin varmaan 95 prosenttia painijoista on tähän asti ollut vaaleaihoisia miehiä, Karhula myöntää.

– FCF:n viesti on se, että showpaini kuuluu kaikille. Haluamme sen olevan äärimmäisen tasa-arvoinen laji!

Pikkuhiljaa tasa-arvotyö on alkanut tuottaa tulosta. FCF:n talliin kuuluu muutama naispainija, ja viime aikoina promootio on keskittynyt kouluttamaan juuri naisia lajin pariin.

– Pari uutta tulokasta nähdään myös Sidewaysin kehässä, Karhula lupailee. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja