Mainos

Suomalaiset Syyriassa: Harvinaisen vaativa operaatio

Syyriassa viidentoista aseettoman YK-tarkkailijan joukko valmistautuu tarkkailuoperaation laajentamiseen. Suomi on lähettämässä alueelle kahdeksan uutta tarkkailijaa. Toistaiseksi operaatiolla on kolmen kuukauden mandaatti Syyriassa.

Olosuhteet ovat erittäin vaativat, kertoo Syyriasta everstiluutnantti Erkki Pekonen.

— Tehtävä on harvinaisen vaativa, mutta olen varma että suomalaisella perusluonteella, hyvällä koulutuksella ja varustuksella tehtävästä selvitään. Mihinkään turhiin väleihin ketään tarkkailijaa ei lähetetä, Pekonen kertoo.

— Turvallisuustilanne vaihtelee merkittävästi paikasta riippuen. Maaseudulla turvallisuustilanne on hyvä, mutta asutuskeskuksissa ja kaupungeissa paljon kriittisempi.

Tarkkailijoilla sotilastausta

Vaikka tarkkailijat ovat aseettomia, heillä on kaikilla sotilastaustaa.

— Kaikilla on aktiiviupseeri- tai reserviupseerikoulutus. Ja tietenkin pääosalla on myös on erikoiskoulutus tarkkailijan tehtäviin, Pekonen kertoo.

— Ennen kuin ketään lähetetään tehtävään, täällä Damaskoksessa annetaan koulutus ja perehdyttäminen nykytilanteeseen. Tämän jälkeen suomalaiset ja muutkin lähetetään omille tarkkailualueilleen ja siellä annetaan oma perehdyttäminen ja opastaminen kyseiseen alueeseen aivan yksityiskohtaisesti. Lisäksi suoritamme rotaatiota eli paikalla jo oleskelevat opastavat tulokkaita aivan kuten normaalissa työhön opastuksessa.

Tarkkailijoille myönteinen vastaanotto

Tarkkailjaoperaatioon on Syyriassa suhtauduttu ristiriitaisin tuntein. Osa opposition kannattajista väittää tarkkailjoiden houkuttelevan hallituksen joukkoja perässään. Pekosen mukaan vastaanotto on kuitenkin ollut enimmäkseen myönteinen.

— Toistaiseksi olemme tuoneet molemmille puolille rauhaa ja ymmärrystä. On selkeitä merkkejä siitä, että läsnäoloamme tarvitaan ja arvostetaan. Emme ole olleet tietoisen hyökkäyksen tai aseellisen aggression kohteena, Pekonen kuvailee.

— Operaatio on haastava, tässä vaiheessa tehdään aivan ensimmäisiä askelmerkkejä. Toimintaedellytykset ja toimintakyky kasvavat sitä mukaa kun saamme uusia tarkkailijoita alueelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.