Suomalaiset paljastavat addiktionsa: Tähän olen koukussa!

AVAn kysely selvitti, mihin suomalaiset ovat koukussa. Aiheuttaako eniten riippuvuutta kahvi, sokeri, tupakka – vai jokin ihan muu?

AVA kysyi lukijoiltaan, mihin he ovat koukussa. Kyselyyn vastasi yli 500 lukijaa. Sokeri ja kahvi nousivat suurimmiksi riippuvuuden kohteiksi. Vastaajista suurin osa, 26 prosenttia, kertoi sokerin olevan heikkoutensa. 23 prosenttia oli koukussa kahviin ja 15 prosenttia kertoi olevansa riippuvaisia tupakasta. Viisi prosenttia kertoi olevansa riippuvaisia alkoholista ja toiset viisi prosenttia puolestaan virvoitusjuomista. Energiajuomien suurkuluttajiksi tunnustautui vain yksi prosentti. 25 prosenttia sanoi olevansa koukussa johonkin muuhun.

Sokeri, suomalaisten ykköspahe?

Vastaajista 26 prosenttia tunnustaa olevansa koukussa sokeriin sen eri muodoissa. Erityisesti suklaan, irtokarkkien ja jäätelön vastustaminen on vaikeaa – eikä niistä usein kieltäydytäkään.

"Tykkään makeasta liikaa, en tosin äklömakeista."

"Olen perso etenkin makealle, mutten juurikaan rasvaiselle ja suolaiselle ruualle, koska ne aiheuttavat turvotusta. Alkoholista en enää piittaa juuri lainkaan samasta syystä. Tupakasta olen päässyt eroon jo 20 vuotta sitten. Mutta karkkia pitää saada ainakin kerran viikossa kunnon annos! Kesällä maistuvat hedelmäkarkit, lakritsa ja salmiakki, syksystä kevääseen suklaa. Ja joka aamu syön kahvin kanssa yhden keksin. En enempää."

"Myönnän, olen syntisen koukussa suklaaseen. Pari riviä päivässä tekee mielialalle ihmeitä! Tarpeeksi liikuntaa vain päälle ja ylipainosta ei ole huolta."

"Pakko on saada sokeria, missä muodossa tahansa. Kun sen kerran aloittaa, ei pysty lopettamaan."

"Kuinka ollakaan, olen koukussa karkkeihin ja makeisiin leivonnaisiin."

"Olen koukussa suklaaseen. Koskaan ei voi olla niin huonosti asiat, ettei suklaa auttaisi ja koskaan ei mene niin lujaa, ettei olisi aikaa ottaa palanen."

"Jäätelö: ympäri vuoden syön jäätelöä, talvella jopa helpompi kuskata kotiin. Ehdoton herkku erään tietyn tuotemerkin lakritsi, mutta salmiakin makuisetkin käy."

"Salmiakkiin. Joskus voi mukaan heittää myös hedelmäkarkkeja."

"Karkki on koukuttanut minut jokaisen lakon jälkeen uudelleen. Pisin aika kokonaan ilman sokeria oli kolme kuukautta."

"Olen koukussa ruokaan! Kaikissa eri muodoissaan: hyvään ruokaan, roskaruokaan, makeisiin, suolaisiin herkkuihin... Syön tunnepohjaisesti niin iloon kuin suruunkin, oikeastaan jokaiseen mahdolliseen tilanteeseen. Tilannetta ei helpota se, että myös mieheni rakastaa ruokaa, ja olen melko hyvä kokki."

Muutkin elintarvikkeet koukuttivat

Kyselyssä nousi esille muitakin elintarvikkeita, johon on jääty koukkuun.

"Epäterveelliseen ruokaan!"

"Klementiineihin ja satsumiin! Niitä on aina pakko ottaa töihin evääksi ja syödä välipalaksi. Varsinkin lämpimänä kesäpäivänä maistuvat."

"Ruisleipään. Söisin joka päivä vaikka limpun jos kehtaisin."

"Vihreään teehen, keho vaan toimii niin mahtavasti."

"Ksylitol-purukumiin. Pakko jauhaa yötä päivää. Yöllä menee paketillinen ja päivisin kaksi. Hammashoitaja kehui juuri eilen hampaitani."

"Leipään. Jokainen aamu alkaa siivulla kunnon ruisleipää. Täytteeksi leikkelettä ja kunnolla vihanneksia."

"Perjantain syömäpäivään tai laajemmin sanottuna ruokaan. Elämäntapani on todella huono, koska muina päivinä syön muutaman hedelmän, kasviksia ja limonadia paitsi perjantaisin, jolloin syön oikeaa ruokaa ja herkkuja jos tekee mieli. Lauantaisin syön myös muutaman leivän ekstraa. Olen niin koukussa perjantain omaan päivääni, että kärsin mielelläni muut päivät. Ihan typerää, enkä tiedä kunnolla mitä elämänsisällön puutetta korjaan tällä – ehkä miehen ja seksin?"

”Päivä ei käynnisty ilman kahvia”

Kahviin kertoo olevansa koukussa 23 prosenttia vastaajista. Päivä ei lähde käyntiin, ellei tarjolla ole vähintään yhtä kahvikupposta, toteavat lukijat.

"Olen koukussa kahviin. Ellen saa päivän aikana kahvia, päätä alkaa särkeä ja siitähän ei tunnetusti hyvä seuraa. Pystyn kuitenkin olemaan juomatta kahvia, ja kärsimään päänsärystäkin, mutta miksi tekisin niin? Mikään ei vedä vertoja kupposelle höyryävää kahvia... ja ehkä vahingossa suklaalle kahvin kera."

"Jos ei aamulla saa kahvia, niin sitten on päivä ihan pilalla ja päähän alkaa sattua."

"Ei lähde päivä käyntiin ilman kahvia. Ja myöhemmin kamala päänsärky, jos ei aamulla ole juonut kupposta."

"Pääsin kahvin makuun jo lapsuudessa muistaakseni noin kolmen vanhana. Kuppi päivässä on välttämätöntä – mutta kolme on taas ehdoton maksimi."

"Kahvin juomisesta on tullut tapa ja varsinkin tietokoneen ääressä kuppi kahvia maistuu taivaalliselta. Jos en saa päivän kofeiiniannoksiani, alkaa päänsärky, johon ei auta särkylääke. Normaali päiväannos vaihtelee 3-6 kupin välillä ja aamu alkaa puolen litran annoksella."

"Paras hetki aamulla: karja hoidettu, uinti virkistänyt ja aamukahviksi pannukahvia, pala ruisleipää ja pieni pala pullaa. Maistuu siinä tilanteessa 2-3 kuppia!"

”Sauhuttelun aloittaminen kaduttaa”

Vastaajista 15 prosenttia kertoi olevansa tupakasta riippuvaisia. Suurinta osaa vastanneista käryttämisen aloittaminen kaduttaa.

"Sauhuteltu on jo kohta kymmenisen vuotta, enkä ole edes 25. Joka päivä harmittaa ja kaduttaa että silloin teininä piti mennä muiden mukana. Olin aina kova urheilemaan, mutta tupakka tuppaa laiskistamaan ihmisen, ja silloin harvoin kun yrittää jotain urheilla niin ei kunto riitä. Lihava en ole, joten syy on yksinomaan tupakoinnin."

"Tuli typerästi aloitettua tupakanpoltto ja koukkuunhan siihen jäi."

"Saatan helposti olla polttamatta useamman viikon, jos en käy kavereiden kanssa ulkona, mutta heti muutaman oluen jälkeen tupakanhimo käy sietämättömäksi."

"Tähän on montakin syytä. Se rauhoittaa ja antaa tekemistä esimerkiksi bussia odotellessa. Tärkein syy on ehkä kuitenkin sosiaaliset tekijät – röökipaikalla nyt on vaan aina parhaat läpät."

Näistäkin ollaan riippuvaisia

25 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi olevansa riippuvaisia jostain muusta, kuten televisiosta, musiikista ja internetissä surffailusta. Myös matkusteluun ja eläinten seuraan voi jäädä koukkuun, vakuuttavat lukijat.

"Rahapelit koukuttavat minut. Pelaaminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Mielikuvat siitä, mitä tekisin sinä iltana, kun päävoitto tulisi juuri minulle tekevät minut sairaaksi. Olen yrittänyt pelatessa käyttää kaikenlaista konstia voittaakseni, jopa olla kosketuksissa henkimaailmaan! Onhan se jo liikaa, jos pelaamisen ajattelu vie ison osan ajasta. Onneksi en ole velkaantunut pelaamisen takia – ainakaan vielä."

"Facebook, tupakka, Angry birds. Kaikki koukuttaa salakavalasti."

"Olen kahvin lisäksi koukussa urheiluun ja työhön."

"Netissä surffailu ja Facebook."

"Olen koukussa Zumbaan: vieroitusoireet saattavat olla pahoja, jos en pääse kahteen kolmeen viikkoon tanssimaan!"

"Eläimiin. Tällä hetkellä kotona vipeltää kolme kissaa, kaksi marsua ja kaksi undulaattia."

"Kauhu/fantasia/scifileffoihin ja -sarjoihin. Minuun uppoavat Supernaturalit, Vampyyripäiväkirjat, Twilightit, Alienit, The Thingit, Triffidien kapinat, Merlinit, Taru sormusten herrasta, Narniat... Ja poliisisarjat kuten Ratkaisija, Criminal Minds ja niin edelleen. En vain pysty olemaan ja elämään ilman televisiota. Elämä on niin tylsää. Ja jos sähköt sattuisivat katkeamaan, niin varmasti lukisin Bram Stokerin Draculan 45. kerran... Rakastan minä myös punaviiniä, keskiaikaisia linnoja ja sotalaivoja. Ja eniten koukussa olen nukkumiseen ja kaikki nuo edellä mainitut tuovat mahtavaa sisältöä uniin!"

"TV-sarjoihin. Erityisesti Salkkarit on pakko nähdä, jos ei puoli kahdeksalta niin myöhemmin netistä. Olen seurannut Salattuja Elämiä ensimmäisestä jaksosta saakka. Myös osa amerikkalaisista sarjoista on ok."

"Käsin neulomiseen ja ruokapuolelta savustettuun loheen."

"Matkusteluun ja uusiin paikkoihin tutustumiseen."

"Huulirasvaan. Niitä löytyy joka housuntaskusta, autosta, pöydiltä ympäri kämppää… Tälläkin hetkellä varmaan 30 kpl ellei enemmän. Aina kun lähden johonkin, pitää muistaa ottaa avaimet, rahat ja huulirasva. Joskus saattaa epähuomiossa unohtua se huulirasva ja sitten iskee pieni paniikki ja heti alkaa huulet tuntumaan kuivilta, vaikka ennen sitä ei olisi varmaan edes huomannut moista. Jokseenkin huvittavaa."

"Sähköpostiin. Pakko katsoa monta kertaa päivässä kyseiset postit ja pettymys on suuri jos sisältönä pelkkiä mainoksia ja roskapostia, eikä yhtään viestiä parhaalta kaveriltani moneen päivään."

"Energiajuomiin, virvoitusjuomiin, tupakointiin, musiikkiin, bloggaamiseen ja erään ihmisen seuraan."

"Olen koukussa musiikkiin. Tietysti myös kahviin, mutta tietynlainen musiikki vie voiton. Se antaa energiaa uuteen päivään ja vie stressin pois."

Kuvat: Colourbox, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja