Mainos

Suomalainen Tunisiassa: Nyt ei paljoa lomailuta

Tunisian levottomuudet ovat jatkuneet presidentin maastapoistumisesta huolimatta. Soussen kaupungissa on viikon tavanomaista löhöilyä pidemmällä lomalla jonkin verran suomalaisia. Heidän joukossaan Helsingistä matkaan lähtenyt Juha Nevalainen. Loma on muuttunut kameliretkistä hieman toisenlaiseksi kesken kaiken.

- Kyllä nämä mellakat on olleet aikamoisia. Ei kyllä ole suotavaa, että kaupungilla liikuttaisiin. Täällähän on ollutkin yöllä ulkonaliikkumiskielto.

Nevalaisen mukaan kolmen viimeisen päivän aikana turisteja on kehotettu välttämään kaupungilla liikkumista myös päiväsaikaan. Soussessa on hänen mukaansa paljon iäkkäitä suomalaismatkailijoita, ja jotkut hotellit ovat jopa sulkeneet ovensa sisäpuolella, etteivät turistit pääsisi kaupungille kuljeksimaan.

Vähän varkain

Juha kertoo MTV3:n uutisille lomailun olevan luonnollisesti tällä hetkellä hieman erilaista, kuin oli kotimaasta lähdettäessä ajateltu. Hän ehti kuitenkin kumppaninsa Ritvan kanssa ennen levottomuuksien alkua käydä katsastamassa Saharan ja kiertää maata autolla.

- Täällä Soussessa levottomuudet alkoivat toden teolla lauantaina, kun kaupungilla alkoi savuta ja supermarketti sytytettiin palamaan.

Kielloista huolimatta Juha ja Ritva ovat käyneet kaupungin kaduilla katselemassa mellakoinnin jälkiä. Turvamiehet ovatkin saaneet pariskunnan takia harmaata hiuksiinsa.

- Kun turvamiehet huomasivat, että meillä on kamera mukana kaupungilla, he kauhistuivat ja kielsivät ehdottomasti pitämästä sitä esillä, Juha kertoo.

- Oli oikeastaan aika karua huomata, että ne ravintolat, missä on syöty kolmena viime päivänä, oli kaikki tuhottu. Ne pankkiautomaatit, mistä eilen ja toissapäivänä nostettiin rahaa, oli varmaan konepistooleilla ammuttu tuusan nuuskaksi. Sen verran pahassa kunnossa ne olivat, Nevalainen summaa.

Pariskunta on myös saanut Tunisian lomakaupungeista paikallisia ystäviä. Maassa on syntynyt käsitys, jonka mukaan on olemassa kolme ryhmittymää, jotka aiheuttavat epäjärjestystä. Presidentin tukijoiden ja heidän vastustajiensa lisäksi on syntynyt myös joukko, joka ei usko hallitusneuvotteluihin tai niiden tulokseen.

- Tuntuu, että lähes kaikki vihanpito kohdistuu maanpakoon lähteneen presidentin, hänen vaimonsa ja lähimpien tukijoidensa omaisuuteen ja liiketoimintaan.

Nevalainen kuvailee, että esimerkiksi hotellit on jätetty rauhaan, mutta entiseen presidenttiin kytköksissä olleet pankit ja lentoyhtiö ovat saaneet kärsiä aineellisia vahinkoja.

"Jonkun otettava valta"

Useat maat ovat jo määränneet kansalaisensa poistumaan Tunisiasta. Nevalaisen mukaan koneita lentääkin eri kohteista sitä mukaa kuin ilmatilaa saadaan avattua turistien kuljettamiselle.

Suomalaisten tilanne on Nevalaisen näkemyksen mukaan rauhallinen.

- Jonkun pitäisi ottaa hyvin pian maassa valta käsiinsä. Jos tilanne jatkuu vielä pitkään näin hajanaisena, että kolme ryhmittymää riitelee omista eduistaan, niin tästä tulee vielä suurempi katastrofi tulevaisuutta ajatellen.

Jos tilanne Tunisiassa ei muutu dramaattisesti huonommaksi, Pariskunta aikoo lomailla ensi kuun puoliväliin saakka.

- Hotellin kokki on tehnyt ruokaa, ja meillä on mukana esimerkiksi hyvä kameravarustus. Hotellissa ollessa voi vaikka tehdä vähän rästitöitä, Juha nauraa.

Lue myös:

Katso Juha Nevalaisen kommentit Soussesta, Tunisiasta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.