Suomalainen, ruotsalainen ja eestiläinen nainen – näin he pukeutuvat!

Niin suomalaisten, ruotsalaisten kuin eestiläistenkin naisten pukeutumista on vertailtu kautta aikojen, mutta miten naisten pukeutuminen todella eroaa? AVA otti selvää.

Suomalaiset eivät piittaa muodista, ruotsalaiset naiset pukeutuvat kaikki samalla tavalla ja eestiläiset naiset pukeutuvat erityisen naisellisesti – pitävätkö nämä stereotypiat paikkansa? Kauppakeskuksia Suomessa, Ruotsissa, Baltiassa ja Tanskassa omistavan Cityconin International Leasing Manager Anne Dahl kertoo, miten suomalaisten, ruotsalaisten ja virolaisten naisten tyylit eroavat toisistaan.

Heti alkuun Dahl muistuttaa, että kun puhutaan naisten tyylistä, ovat erot suuremmissa kaupungeissa asuvien ja maalla asuvien naisten kohdalla merkittäviä. Esimerkiksi Helsingissä, Tukholmassa ja Tallinnassa asuvat naiset panostavat tyyliinsä eri tavoin kuin pienemmissä kaupungeissa asuvat.

– Tallinna on verrattavissa Helsinkiin ja Tukholmaan siten, että pääkaupunkiseudun ihmiset käyttävät kuitenkin vähän eri tavalla rahaa itseensä kuin pienemmissä kaupungeissa tai maaseudulla asuvat, Dahl kertoo.

Suomalainen nainen arvostaa alhaista hintaa ja korkeaa laatua

Toisin kuin joskus on väitetty, enää tänä päivänä ei voi sanoa, etteikö suomalainen nainen olisi kiinnostunut muodista. Sääolot asettavat kuitenkin aikamoisia haasteita suomalaisten naisten pukeutumiselle – ja muoti menee harvoin mukavuuden edelle.

– Suomalainen nainen seuraa aika paljon muotia ja trendejä ja pukeutuukin niiden mukaan pienellä viiveellä, mutta lähtökohtaisesti suomalaiset naiset ovat kuitenkin aika mukavuudenhaluisia, Dahl kertoo.

Toinen erityisen merkityksellinen asia pukeutumisessa suomalaiselle naiselle on vaatteen hinta. Suomalainen nainen on usein hintatietoisempi kuin ruotsalainen tai virolainen nainen.

– Suomalainen odottaa myös sille omasta näkökulmastaan sopivimmalle tai mielellään mahdollisimman alhaiselle tai halvalle hinnalle aika korkeaa laatua, Dahl kertoo.

Suomalaisen vaatimukset vaatteille ovat jokseenkin ristiriitaisia, sillä erityisen halvat vaatteet harvoin ovat niitä laadukkaimpia.

– Isot ketjuliikkeet ovat tuoneet siihen muutosta suomalaisessa ostamisessa. Kun ostot ovat valtavan suuria, niin pystytään myymään halvemmalla ja samalla myöskin laatu pystyy vastaamaan hintaa ja joskus jopa ylittämään sen. Se on positiivinen ilmiö, joka tulee isojen ketjutoimijoiden myötä, Dahl kertoo.

Vaatteen ulkonäkö on eestiläiselle naiselle erityisen tärkeä

Eestiläiset naiset arvostavat ennen kaikkea vaatteen ulkonäköä. Erityisen tiukasti naisellisuudestaan kiinni pitävät virolaiset ovat valmiita uhmaamaan myös sääoloja, jos tarkoitus on näyttäytyä ihmisten ilmoilla.

– Eestiläinen nainen ei ole niinkään kiinnostunut mukavuudesta. Eestiläiset pukeutuvat ihan oikeasti minihameeseen, sukkahousuihin ja korkokenkiin, vaikka ulkona olisi pakkasta tai sataisi räntää, Dahl kertoo.

Eestiläiset naiset ovat huomattavasti suomalaisia naisia sinnikkäämpiä valitsemaan ylleen nimenomaan ne vaatteet, jotka illansuussa on aseteltu tuolinkarmille odottamaan seuraavaa päivää.

– Me suomalaiset katsomme aina ensin ikkunasta ulos ja seuraamme lämpötilaa, kun eestiläinen nainen katsoo kalenteria ja toteaa, että maaliskuussa voi pukeutua jo minihameeseen tai mikroshortseihin, Dahl toteaa.

Ruotsalainen nainen seuraa orjallisesti muotia

Ruotsalainen nainen on keskimäärin enemmän massapukeutuja kuin suomalainen tai virolainen nainen. Tämän huomaa nopeasti jo vaikkapa Tukholman katuja astellessa.

– Ruotsissa näkee nopeasti, että mikä on muotia. Tukholman keskustassa kiinnittää helposti huomion siihen, että kaikki ovat tavallaan enemmän toistensa näköisiä kuin suomalaiset tai virolaiset, Dahl kertoo.

Ruotsalaiset naiset ovat myös erityisen innokkaita seuraamaan muotia. Esimerkiksi muotiblogit ovatkin erityisen suosittuja juuri Ruotsissa.

– Ruotsalaiset pukeutuvat myös eri tavalla kuin suomalaiset: muodikkaammin, minimalistisemmin ja tyylikkäämmin. Ruotsalaisten naisten pukeutumisessa näkyy selvemmin keskieurooppalainen vivahde: ollaan hyvin huoliteltuja, mutta sellaisella casualilla tavalla, Dahl toteaa.

Lue myös:


AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat