Suomalainen lehdenjakaja teki käsittämättömän ultrajuoksun ME-ajan

Helsinkiläinen lehdenjakaja Ashprihanal Pekka Aalto on tehnyt historiaa voittamalla 3 100 mailin eli 4 988 kilometrin juoksun New Yorkin Queensissa.

Aalto, 44, saapui maaliin paikallista aikaa perjantai-iltapäivänä ja teki uuden maailmanennätyksen: 40 päivää, 9 tuntia, 6 minuuttia ja 21 sekuntia. Aallon aika on 23 tuntia ja 10 minuuttia parempi kuin ennätystä aiemmin hallinneen saksalaisen Madhupran Wolfgang Schwerkin aika.

– Lopetin ajattelemasta mitä teen, annoin vain mennä ja se toimi. Minä vain nautin matkasta, Aalto kertoo tiedotteessa.

Juoksu alkoi 14. kesäkuuta ja on jatkunut koko kesän. Juoksijat taivaltavat 18 tuntia päivässä, ja Aallon päivämatka oli keskimäärin 123,5 km yhtäjaksoisesti 40 päivän ajan. Lepoa juoksijat saavat 6 tuntia vuorokaudessa. Aalto osallistui juoksuun 13. kerran ja on nyt voittanut kilpailun kahdeksan kertaa.

3 100 mailin juoksu on maailman pisin sertifioitu ultrajuoksu, ja New York Times kutsuu sitä "ultramaratonien Mount Everestiksi". Juoksureitti kiertää New Yorkin Queensissa erään korttelin ympäri, ja alusta on kovaa sementtiä. Tämänvuotinen kisa on järjestyksessään 19:s ja siihen osallistuu 10 miestä ja 2 naista. Tähän mennessä juoksun on saanut päätökseen 37 juoksijaa eri puolilta maailmaa.