Mainos

Suomalainen lampaanlihantuotanto romahtanut

Lampaanlihan tuotanto on romahtanut muutamassa vuodessa vajaaseen puoleen. Pääsiäisen ajan lihatiskeissäkin tämän saattoi havaita tyhjinä lammashyllyinä. Kotimaisille lampanviuluille riitti kysyntää, mutta viulun saivat vain hyvissä ajoin ennakkotilauksen tehneet.

Vaikka halpaa uusiseelantilaista lampaanviulua on runsaasti tarjolla, ovat suomalaiset kuitenkin valmiita maksamaan kotimaisesta lampaasta melkein mitä pyydetään.

- Lampaasta on tullut pienten marginaalivolyymien otus, joka ei enää tähän alati kasvavaan ja erikoistuvaan lihatalojen ketjuun sovi, sanoo mikkeliläinen lampuri Juha Väänänen.

Lampaan tuottajahinta on meillä Euroopan alhaisin. Suomalainen lampuri saa lihakilosta vajaa puolet siitä, mitä EU:n alueen ammattiveli keskimäärin.

- Meillä ei peltoala riitä siihen, että syntyisi järkevän kokoisia tuotantoyksiköitä. Se on ehkä mahdollista Euroopassa Uudesta-Seelannista puhumattakaan. Toinen tapa parantaa kannattavuutta on erikoistua. Tehdä lampaasta poron kaltainen erikoistuote, Väänänen linjaa.

Lampaanlihan suurtuottaja Uusi-Seelanti dumppaa myös Suomen markkinoille halpoja lihaeriä. Hinta voi jäädä jopa kymmenekseen suomalaisen lampaanlihan hinnasta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 31.03.).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.