Mainos

Sunnuntaisuomalainen: Salaiset isyystestit kasvussa

Tuhannet suomalaiset teettävät vuosittain isyystestejä ulkomaisissa dna-laboratorioissa. Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen mukaan testimäärät ovat kasvussa.

Ulkomailla testin voi teettää salaa kumppanilta tai kumppaneilta. Suomessa analysoitaviin testeihin pitää olla aina lupa kaikilta osapuolilta.

– Tyypillinen asiakkaamme on äiti, joka haluaa tietää, kuka on lapsen isä, kertoo Sunnuntaisuomalaisen haastattelema Vesa Vallivaara nettifirma DNA24:sta, joka välittää testejä kahteen saksalaiseen ja yhteen itävaltalaiseen laboratorioon.

Suomen laki ei estä isyystestin teettämistä salaa kumppanilta, kunhan dna-näytteen otossa ei puututa toisen ruumiilliseen koskemattomuuteen.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Salla Lötjösen mukaan epävirallisten testien tulokset eivät ole oikeudessa todistusvoimaisia, joten käytännössä ne palvelevat vain teettäjän omaa uteliaisuutta.

Suomessa syntyy vuosittain noin 1 200 vauvaa, joiden biologisen isän tietoja ei ole väestörekisterissä. Vallivaara laskee, että suomalaisperheissä voi olla jopa 30 000 lasta, joiden biologinen isä ei ole perheenisä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.