Mainos

Sukututkimuksesta tullut yhä suositumpaa

Vuodessa julkaistaan tänä päivänä yli sata sukukirjaa; 1800-luvulla niitä julkaistiin koko vuosisadan aikana vain parikymmentä.

Mistä on sukuni kotoisin? Kuinka kauas menneisyyteen sukuni voidaan jäljittää? Mikä oli äitini suvun ensimmäinen nimi? Löytyykö minusta sinistä verta tai suvustani "mustia lampaita"? Muun muassa näihin kysymyksiin voi antaa vastauksen sukututkimus.

-Sukututkimus on nykyisin erittäin suosittua. Se on viime vuosina moninkertaistunut. Sukututkimus ei ole enää pääosin vanhojen ihmisten tai eläkeläisten puuhaa, huomauttaa Suomen Sukututkimusseuran esimies Markku Kuorilehto. Yhä nuoremmat haluavat hänen mukaan tietää sukunsa kaaren.

Sukututkimuksen suosiota on viime vuosina lisännyt etenkin tietotekniikka, joka mahdollistaa tietokantapohjaisen sukututkimusaineiston käyttämisen. Nykyisin julkaistaan vuodessa vuodessa 100-150 sukukirjaa. Esimerkiksi 1800-luvulla niitä julkaistiin koko vuosisadan aikana vain parikymmentä.

Suomen Sukututkimusseura ottaa käyttöön vielä tämän vuoden aikana kaksi kertaa viikossa toimivan puhelinneuvontapalvelun. Seuran HisKi-tietokanta taas käsittää historiakirjatietoja yli 300 seurakunnasta noin vuoteen 1850 asti.

Sukututkimusseuran lähdeaineisto Helsingin Liisankadulla käsittää 655 hyllymetriä ja kymmeniä tuhansia kirjoja. Kansallisarkiston aineisto on sitäkin laajempi, ja arkiston kävijöistä kaksi kolmasosaa on sukututkijoita.

Valtakunnallista sukutapahtumaa ja -päiviä vietetään viikonvaihteessa Helsingissä. Kaikkiaan Suomessa on sukututkijoita 15 000-20 000. Ruotsissa sukututkijoita on kymmenen kertaa enemmän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.