Mainos

Sukkulan miehistö havaitsi ongelmia ennen turmaa

Yhdysvaltain avaruusvirasto Nasa on käynnistänyt laajat tutkimukset avaruussukkula Columbian onnettomuuden syystä. Epäilyt turmaa edeltäneistä teknisistä ongelmista vahvistuvat.

Avaruussukkula Columbia tuhoutui eilen Teksasin yllä ollessaan laskeutumassa.

Laskeutumisvaiheessa eilen tuhoutuneessa Columbia-avaruussukkulassa todettiin teknisiä ongelmia ennen onnettomuutta.

Yhdysvaltain avaruusviraston Nasan lennonjohdon johtaja kertoi tiedotustilaisuudessa, että Columbian miehistö havaitsi teknisiä ongelmia muutamia sekunteja ennen sukkulan tuhoutumista. Hän kertoi, että sukkulan hydrauliikassa ja muissa järjestelmissä havaittiin lämpenemistä, mutta niin miehistö kuin lennonjohtokin uskoi, ettei se estäisi laskeutumista.

Keskustelua on herättänyt myös se, että Nasa löysi viime kesänä ohuita hiushalkeamia kaikista käytössä olevista neljästä sukkulasta.

Rakettimoottorien polttoainejärjestelmissä oli pieniä halkeamia ja niiden pelättiin laajenevan moottorien voimakkaan tärinän takia.

Sukkuloiden halkeamavikoja ryhdyttiin korjaamaan viime vuoden elokuussa

Nasa käynnisti laajat tutkimukset

Nasa on käynnistänyt laajat tutkimukset selvittääkseen sukkulaturman syyn. Tutkittavana on muun muassa Nasan vakoilusatelliittien sukkulasta tallentama kuvamateriaali. Maassa sadat poliisit ja sotilaat etsivät sukkulan hylyn kappaleita. Nasan mukaan erityisen tärkeitä ovat kaikki säästyneet kappaleet sukkulan ohjaamo-osasta.

Tuhoutuneen sukkulan osia on pudonnut laajalle alueelle Koillis-Teksasissa. Ainakin yhden astronautin ruumis on myös löydetty.

Tutkimusten alkuvaiheessa arvailut turman syystä ovat keskittyneet sukkulan vasempaan siipeen, johon oli sukkulan laukaisun yhteydessä osunut polttoainetankeista irronneita eristekappaleita. Sukkulan lennonjohto oli maassa tulkinnut, että osuma ei ollut vahingoittanut siiven lämpökilpeä.

Sukkulan viime vaiheista tallentuneiden tietojen mukaan ensimmäiset tekniset ongelmat ilmenivät nimenomaan vasemmassa siivessä, jonka lämpösensorit ja hydraulijärjestelmät lakkasivat toimimasta hetkeä ennen sukkulan tuhoutumista.Turman lopullista syytä on Nasan mukaan vielä liian aikaista arvioida.

Nasa keskeyttää sukkulalennot

Nasa keskeyttää turman vuoksi kaikki sukkula-lennot.

Sukkulaohjelman johtaja kertoi, että Nasa lopettaa kaikki lennot siihen asti, kun Columbian tuhoutumisen syy on saatu selville.

Presidentti George Bush vakuutti kuitenkin surunvalittelupuheessaan, että sukkulalentoja ja maan avaruusohjelmaa jatketaan sukkulaturman selvittyä.

Onnettomuuden syy ja tapahtumien kulku selviävät todennäköisesti aikaisintaan muutamien päivien kuluttua.
Seitsemän astronauttia surmannut turma oli Nasan 42-vuotisen avaruuslentohistorian ensimmäinen onnettomuus, jossa alus tuhoutuu laskeutumisvaiheessa.

Amerikan ohella astronautteja surraan etenkin Intiassa ja Israelissa. Sukkulan mukana menehtyi maailman ensimmäinen israelilaisastronautti sekä ensimmäinen intialaislähtöinen naisastronautti.

Ihmiset haluavat rikastua sukkula-onnettomuudella

Rahastusyritykset sukkulaonnettomuudella ovat jo alkaneet.

Texasin viranomaiset tutkivat tapauksia, joissa ihmiset ovat yrittäneet rikastua myymällä löytämiään sukkulan osia. Raporttien mukaan osia on yritetty myydä Internet-huutokaupoissa.

Viranomaiset kertovat, että myyntiyritysten suhteen noudatetaan nolla-toleranssia. Jos sukkulan osia yrittää myydä, siitä seuraa syyte valtion omaisuuden varastamisesta ja sekaantumisesta viranomaistutkimuksiin.

Viranomaisten hallussa on jo yli 600 sukkulasta irronnutta osaa. Osat ovat levinneet laajalle alueelle.

(MTV3-Reutets-AFP)
Käy Nasan kotisivulla
(Seitsemän uutiset 02.02.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.