Mainos

Sukeltajat: Estonian kyljessä reikä

Estonian hylkyä tutkineet sukeltajat uskovat löytäneensä merkkejä reiästä aluksen kyljessä. Sukelluksia johtaneen amerikkalaisen liikemiehen Greg Bemisin mukaan reikä olisi samalla puolella, millä Estonia makaa meren pohjassa.

Greg Bemisin sukeltajaryhmä oli merellä yhteensä 12 päivää. Sukellus- ja kuvaushanke päättyi eilen, ja jo tänä iltana ryhmä pitää tuloksista lehdistötilaisuuden Hampurissa. Aamupäivällä puhelimella tavoitettu Bemis kertoi arvoituksellisesti, että sukeltajat ovat löytäneet todisteita Estonian rungossa olevasta sinne kuulumattomasta reiästä.

Reikä olisi laivan oikealla puolella aivan vesirajan tuntumassa. Estonian hylky makaa meren pohjassa juuri oikealla kyljellä, ja siksi sukeltajat eivät ole itse reikää nähneet, eikä Bemis halunnut ennen lehdistötilaisuutta kertoa, mihin olettamus reiän olemassaolosta perustuu.

One Eagle Estonia yllä

Joka tapauksessa tämä väittämä nostaa jälleen kerran esille epäilyt siitä, että Estonian olisi upottanut räjähdys eikä laivan keulaportin ja rampin murtuminen.

Pääministeri Paavo Lipponen kommentoi väitteitä tuoreeltaan iltapäivällä vierailullaan Stralsundissa Pohjois-Saksassa. Lipponen epäilee sukeltajien asiantuntemusta ja pitää muutenkin sukelluksia erikoisena puuhasteluna ja julkisuuden tavoitteluna. Uutta onnettomuuskomissiota pääministeri ei tämänhetkisten tietojen perusteella harkitse.

Lehtola: Reikäteoria mahdoton

Kari Lehtola

Estonian onnettomuuden kansainvälisen tutkintakomission Suomen ryhmän puheenjohtaja Kari Lehtola kieltäytyy ainakin toistaiseksi uskomasta väitteitä tosiksi. Yksittäisten kuvaväläysten pohjalta väitteitä on hänen mukaansa mahdoton kommentoida.
-Meidän on nähtävä myös, mistä suunnasta kamera lähestyy, jotta voimme paikantaa kohdan rungosta.

Miltei sadan tunnin kuvamateriaalin läpikäyminen vie Lehtolan mukaan ainakin muutaman päivän. Hän huomauttaa, että vaikkei Bemisin ryhmä olekaan toistaiseksi pystynyt todistamaan väitteitään reiästä, heille on äärimmäisen tärkeää, että edes viitteitä sellaisesta on.

-Bemisiä innoittavat ruotsalaiset omaisjärjestöt tietysti toivovat, että nyt asetettaisiin uusi tutkintakomissio. Samalla monet tiedemiehet ja konsultit saisivat tietysti myös työtilaisuuksia, Lehtola naurahtaa. Hän pitää uuden komission perustamista äärimmäisen epätodennäköisenä. Lehtola muistuttaa reikäteorian esiintyneen sitkeästi saksalaisen rakentajatelakan konsulttien lausunnoissa. Pohjimmiltaan Bemisin operaatio on Lehtolan mielestä silkkaa julkisuushakuisuutta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.