Suhdanteista viis - lomalla palaa rahaa

Suomalaisten kesälomabudjetti on kasvanut vuoden takaisesta, kertoo Nordea-pankin tutkimus. Viime vuonna suomalaisten kotitalouksien kesälomabudjetti oli keskimäärin 1400 euroa, kun se tänä vuonna on parisataa euroa enemmän.

Nordea-pankin mukaan siihen on useampikin selitys.

- Viime vuonna suomalaiset leikkasivat kesälomabudjettiaan, kun talouden tulevaisuus näytti epävarmalta, eikä tiedetty, miten se vaikuttaa omaan talouteen. Nyt moni on säästänyt ja kerännyt puskureita ja varmasti se tuo uskallusta kuluttamiseen. Taloudesta on tullut varsin positiivisia merkkejä ja näyttää siltä, ettei se maailma kaadukaan, kertoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Tarja Svartström.

Eniten rahaa käyttävät Etelä-Suomen läänissä asuvat, eli 1800 euroa. Neljä viidestä tutkimukseen vastanneista ilmoittaakin, ettei taloustaantuma vaikuta heidän lomasuunnitelmiinsa.

Mökkielämä ja kotimaan matkailu näyttäisivät kasvattavan suosiotaan, sillä 64 prosenttia suomalaisista ilmoittaa viettävänsä lomaa kotimaassa, mutta muualla kuin kotonaan. Vuosi sitten vastaava luku oli 56 prosenttia.

Myös viimevuotista useampi kertoi matkustavansa tänä vuonna ulkomaille. Euroopan matkaa suunnittelee 22 prosenttia suomalaisista.

Tänä kesänä kotimaan matkaa suunnittelee 64 prosenttia suomalaisista ja 12 kaavailee prosenttia lomamatkaa muihin Pohjoismaihin.

Kesälomaan arvioidaan nyt kuluvan viimevuotista enemmän rahaa riippumatta siitä, missä loma aiotaan viettää.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu (Kauppalehden talousuutiset 11.06.2009)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja