Subutex-kuolemat lisääntyneet

Helsingin huumepoliisin mukaan alunperin heroiinin vierotushoidossa käytetty Subutex on korvannut heroiinin kadulla.

Oikeuslääketieteen laitoksen mukaan Subutex eli buprenorfiini aiheutti viime vuonna noin 30 huumekuolemaa. Erityisen vaaralliseksi aine on osoittautunut, kun sitä on käytetty yhtäaikaa alkoholin kanssa.

- Tällaisia väärinkäyttöön liittyviä löydöksiä oli viime vuonna yli 70 vainajassa, ja näistä myrkytyskuolemia oli yli 30, kertoo Oikeuslääketieteen laitoksen johtaja Erkki Vuori.

Vanhoissa huumemaissa kuolevat vähän alle 40-vuotiaat, Suomessa on toisin.

- Meillä nämä kuolleet ovat jatkuvasti nuoria ihmisiä. Nuorin, joka on kuollut Subutexin pistämiseen, on ollut 16-vuotias, Vuori jatkaa.

Ongelmana on, että Subutexia ei välttämättä mielletä huumeeksi.

- Sitä ei välttämättä mielletä klassiseksi huumausaineeksi, vaan se saatetaan mieltää lääkeaineeksi eli saattaa olla, että se madaltaa kynnystä aloittaa käyttö, kertoo Helsingin huumepoliisin rikoskomisario Petri Rainiala.

Subutexin vaarallisuus johtuu eritoten sekakäytöstä.

- Näissä Subutex-kuolemissa hyvin tavallinen on sellainen tarina, että henkilö on käyttänyt keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, alkoholia ja sitten pistänyt Subutexia. Tämän jälkeen henkilö on mennyt nukkumaan ja aamulla on huomattu, että hän on kuollut, Vuori toteaa.

Helsingin huumepoliisi on tänä vuonna paljastanut kolme suurempaa huumejuttua, joissa Suomeen on tuotu Ranskasta noin yhteensä 20 000 Subutex-tablettia.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 17.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja