Mainos

Stubb: Toivottavasti yli-innostunut ministeri otetaan ilolla vastaan

Kesäkuussa kokoon kursitun hallitusohjelman linjaa on toisten mielestä ollut vaikea hahmottaa, koska sitä ei ole. Ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb (kok) sen sijaan löytää tyylilleen uskollisesti hallitusohjelmasta heti jotain positiivista.

– Meillä on käsillä ehkä Suomen historian Eurooppa-myönteisin hallitusohjelma. Vaikka hallitusohjelmassa Euroopan Unionia käsitelläänkin tiukalla otteella, siihen suhtaudutaan samalla rakentavassa hengessä.

Euroopan unionia ovat viime vuosina myllyttäneet kriisit toistensa perään, mutta Stubbin usko unioniin on horjumaton. Jopa siinä määrin, ettei hän purematta niele puhetta EU-kriittisen ilmapiirin leviämisestä.

– Suhtaudun kriittisesti niihin heittoihin, joiden mukaan EU-kriittisyys olisi jotenkin radikaalisti kasvanut. Eu:sta on tullut poliittisempi organisaatio, sen takia siitä käydään nyt myös enemmän keskustelua. Jos ihan totta puhutaan, eihän kukaan myöskään eduskuntaa tai hallitusta tai politiikkaa liioin fanita. Minkä takia sitten EU:ta pitäisi ikään kuin fanittaa.

– Ja otetaanpa yksi mittari, 80 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että euro on hyvä juttu. Mielestäni tämä on aika hyvä luku, jatkaa Stubb.

Stubb aloittaa maailmanvalloituksen

Ilkka Kanervan (kok) ulkoministerikauden katkettua vuonna 2008 Stubb hyppäsi lennossa Kanervan saappaisiin ja talsi niissä Vanhasen, sittemmin Kiviniemen, hallituksen ulkoministerin pestin päätökseen.

Puoluetoveri Jyrki Kataisen (kok) vaivalla kokoon kyhätystä hallituksesta Stubbille liikeni kuitenkin tuntuvasti kevyempi, ulkomaankauppa- ja eurooppaministerin, salkku kannettavaksi.

Stubb ei ainakaan myönnä, että ulkoministerin salkun karkaaminen Erkki Tuomiojalle (sd) harmittaisi.

– Oikeastaan on aika kivaa, että itselläni on nyt kaksi tällaistä aika erilaista salkkua kannettavana. EU-puolella minulla tulee olemaan oikeastaan yksi tällainen jättiläismäinen projekti, jota EU-kielellä kutsutaan rahoitusraameiksi. Eli neuvotellaan käytännössä siitä, että mitä Suomi saa ja mitä Suomi maksaa.

– Ja toinen puoli on taas vienti. Puolet Suomen bruttokansantuotteesta tulee viennistä, ja kai minä olen nyt jonkinlainen vienninedistämisministeri. Eli lähden vimmalla viemään suomalaisia yrityksiä maailmalle, koska jostain sitä rahaa pitää saada.

Stubb kertoo hakeutuvansa pikimmiten koulun penkille. Opettajikseen hän haalii kolmenkymmenen suurimman suomalaisen vientiyrityksen toimitusjohtajat.

– Haluan oppia, että mikä tässä mättää ja että millä tavalla me voidaan edistää suomalaista vientiä maailmalla.

– Minulla on tavoitteena olla mukana ainakin yhdellä vienninedistämismatkalla per kuukausi. Kierrän ympäri maailmaa edistämässä suomalaisyritysten vientiä, jotta ne tuottaisivat paremmin ja toisivat sitä kautta enemmän työpaikkoja Suomeen.

– Toivon, että suomalainen elinkeinoelämä on tyytyväinen, että se saa tällaisen yli-innostuneen, kansainvälisen ministerin edistämään niiden asioita.

Stubb Tuomiojalle "hyvä kämppäkaveri"

Stubbin kämppäkaverina ulkoministeriössä istuu ulkoministeri Tuomioja. Kulisseissa on spekuloitu sillä, miten nämä kaksi varsin erilaista ministeriä tulevat keskenään toimeen. Stubb vakuuttaa, ettei ongelmia ole.

– Vastakohdat tulevat yleensä aika hyvin toimeen toistensa kanssa. Toki meillä on ideologisia eroja, meillä on sukupolviero ja siinä mielessä olemme aika erilaisia, mutta olen aina kokenut, että minulla on ollut hyvä keskusteluyhteys Tuomiojan kanssa.

– Ja pitää muistaa, että asioista ei tarvitse olla samaa mieltä, jotta niitä saisi hoidettua tyylikkäästi. Homman nimihän on kuitenkin se, että me olemme molemmat, sekä ulkoministeri että ulkomaankauppaministeri, yhdellä asialla ja se on Suomen asioiden eteenpäin vieminen maailmalla.

– Ja kyllä minä olen ihan hyvä kämppäkaveri Tuomiojalle.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu?

Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.