Mainos

Stubb: Suomen ulkopolitiikka elää mennyttä aikaa

Suomi ei ole enää rohkea aloitteentekijä, vaan kyräilevä jarrumies, sanoo europarlamentaarikko Alexander Stubb.

Europarlamentaarikko Alexander Stubb on huolissaan Suomen ulkopolitiikan tilasta. Hänen mielestään ulkopolitiikan johtajat ovat menneisyytensä vankeja.

Ensimmäistä kauttaan europarlamentissa istuvan Stubbin mielestä Suomi on runsaassa vuodessa onnistunut marginalisoimaan itsensä EU:ssa ja aiheuttamaan hämmennystä kansainvälisessä yhteisössä. Hän moittii lauantain Turun Sanomien ja Aamulehden haastattelussa muun muassa arkailua kansainvälisessä puolustusyhteistyössä.

- Puolustusyhteistyössä pelätään, että jossakin kulkee raja, jonka jälkeen neitsyys on mennyt, ja paluuta impivaaralaiseen rauhaan ei enää ole. Jos sellainen raja olisi, Suomi olisi ylittänyt sen jo ajat sitten.

Stubbin mukaan Suomi ei ole enää rohkea aloitteentekijä, vaan kyräilevä jarrumies. Ulkopoliittinen aktiivisuus on hänen mielestään säälittävää näpertämistä.

- Laillisuusperiaatteen korostaminen, globalisaation hallinta ja YK-liturgia nostattavat varmaan tunnelmaa Sadankomitean tai Maan ystävien teekutsuilla, mutta kylmässä maailmassa niillä ei ole juuri mitään käyttöä, Stubb sanoo.

Kiljunen: Stubb vasta aloittelija

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen ihmettelee Stubbin ajatuksia ja kysyi, mikä viisaus kätkeytyy kokoomuksen linjauksiin, joilla heikennetään Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Kiljunen leimaa Stubbin "vasta aloittelevaksi harrastelijaksi" ulkopolitiikassa.

- Muuten ei ole ymmärrettävissä Stubbin lausunto, jonka mukaan laillisuusperiaatteella, YK:lla ja globalisaation hallinnalla ei ole maailmanpolitiikassa mitään käyttöä, Kiljunen toteaa tiedotteessaan.

Kiljunen on viime vuosina erityisesti EU-asioihin perehtynyt ulkopolitiikan asiantuntija, ja hän toimii EU-asioita käsittelevän eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtajana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.