St. Mikaelin hylystä löytyi lisää arvotavaraa

Sukellukset Borstön vesillä makaavan aarrelaiva St. Mikaelin hylkyyn alkavat uudelleen. Hylystä on löydetty lisää arvokkaita posliiniastioita, jotka Suomen merimuseon sukeltajat noutavat pois meriarkeologisen sukellusleirin aikana. Sukellukset alkavat syyskuun 1. päivänä ja kestävät kymmenkunta päivää.

St. Mikael upposi syksyllä 1747 matkallaan Amsterdamista Pietariin. Hylky löytyi sattumalta parisataa vuotta myöhemmin, kun laivan mastot tarttuivat borstöläiskalastajien verkkoihin. Ensimmäiset esineet St. Mikaelista nostettiin jo 1960-luvulla, jolloin laivavainajan jäännöksistä löydettiin muun muassa useita arvokkaita kulta- ja hopeaesineitä. Vielä viime syksynä meriarkeologit löysivät hylystä korvaamattoman arvokasta Meissen-posliinia. Päivänvalon näki tuolloin neljätoista hyvin säilynyttä astiaa. Niiden joukossa oli eurooppalaisen posliinivalmistuksen isänä tunnetun Johan Friedrich Böttgerin luomuksia.

St. Mikaelista ei enää uskottu löytyvän irtonaista tavaraa, mutta yllättäen viime toukokuussa St. Mikael-projektin sukeltajat löysivät astioita lisää. Noston jälkeen uudet esineet konservoidaan ja asetetaan aikaisempien löytöjen tapaan näytteille Suomen merimuseoon Helsingin Hylkysaareen.

St. Mikaelin kohtalokkaalla matkallaan kuljettamat ylellisyystavarat oli tarkoitettu pietarilaisylimystön ja keisarinnan hovin käyttöön. Kolmimastogaljuutin matka katkesi Nauvon ulkosaaristossa sijaitsevan Borstön saaren lähellä. Laiva painui lasteineen noin 40 metrin syvyyteen.

Alus on säilynyt melko ehjänä aina näihin päiviin saakka.
-Hylky on tavattoman kaunis, se makaa pohjassa suoraan kölillään ja kolmen maston alaosat ovat vielä pystyssä, kuvaili hylkyä viime syksynä arkeologi ja tutkimussukeltaja Anna Nurmio. Nurmio johtaa myös tämänsyksyisiä St. Mikaelin sukelluksia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat