Sri Lankan iskujen mahdollinen kostotausta huolestuttaa: "Pelkään, että suunnitelmia tehdään ympäri maailmaa ja ollaan niin sanotusti valmiustilassa"

Mistä Sri Lankan terrori-iskuissa on kyse? 15:47
Huomenta Suomessa keskusteltiin Sri Lankan terrori-iskuista.

Koko maailma järkyttyi pääsiäissunnuntaina tapahtuneista terrori-iskuista Sri Lankassa. Sri Lankassa vallitsee edelleenkin suuri hämmennys siitä miksi, kuka, mitä varten ja miten iskut saattoivat tapahtua.

– Nämä tuli yllättäen, kuin salama kirkkaalta taivaalta, kuvailee ulkoministeriön kiertävä suurlähettiläs Harri Kämäräinen iskuja.

Eilen ääri-islamilainen Isis-järjestö väitti olevan Sri Lankan iskujen takana. Vielä ei kuitenkaan varmuudella tiedetä operoiko Isis iskut.

Liikkeenjohdon konsultin Rajkumar Sabanadesanin mukaan iskun tekotapa viittaa kansainväliseen terrori-iskuun. Iskut kohdistuivat turisteille suosittuihin hotelleihin sekä kirkkoihin.

– Se, että iskettiin luksushotelleihin on viesti maailmalle, ei Sri Lankalle, vaan maailmalle, kommentoi Sabanadesan.

"Pelkään, että suunnitelmia tehdään ympäri maailmaa"

On epäilty, että Sri Lankan terrori-iskut olivat vastaus Uuden-Seelannin maaliskuiseen terrori-iskuun, jossa äärioikeistolainen mies hyökkäsi kahteen moskeijaan Christchurchissa.

Sabanadesanin mukaan on äärimmäisen huolestuttavaa, jos isku tehtiin kostomielessä.

– Tämä tarkoittaa, että jos tapahtuu jotain muualla päin maailmaa, voidaan kostaa toiselle puolelle maailmaa.

Kämäräinen arvioi kuitenkin, että viisi viikkoa on liian lyhyt aika näin massiivisen ja järjestelmällisen kostoiskun suunnitteluun ja toteutukseen. Nyt myös epäillään, että Sri Lankan iskujen tekijät olisivat käyneet ulkomailla ottamassa oppia, mikä vaatisi aikaa.

– Itse uskon, että näitä Sri Lankan iskuja on alettu suunnittelemaan huomattavasti aikaisemmin.

Sabanadesam tuo kuitenkin esille toisen erittäin huolestuttavan näkökulman, jonka perusteella kosto voisi olla mahdollinen.

– Missään tapauksessa hyvin koordinoituja iskuja ei pystytä suunnittelemaan viidessä viikossa. Mutta minä pelkään, että näitä suunnitelmia tehdään ympäri maailmaa koko ajan ja ollaan niin sanotusti valmiustilassa. Jos halutaan kostaa, niin sitten pystytään mobilisoitumaan muutamassa viikossakin. 

Lue myös:

    Uusimmat