Sotatieteen tohtori Jarno Limnéll sanoo, että traagisten terrori-iskujen vaikutusta paisuteltiin ja arviot niiden merkityksestä välillä karkasivat käsistä. Kolmas maailmansota ei syttynyt ja muutenkaan kaikki ei maailmassa muuttunut, vaikka moni niin spekuloikin välittömästi iskujen jälkeen.
Sinänsä Limnéllin mielestä on ymmärrettävää, että yllättävä ja järkyttävä tapahtuma johtaa arviointien ylilyönteihin, virhetulkintoihin ja yksinkertaistuksiin.
Toisin kuin Berliinin muurin murtuminen, joka oli yllättävyydestään huolimatta nähtävissä olevan kehitysprosessin tulos, syyskuun terrori-iskut olivat tekotavaltaan ja laajuudeltaan monien ihmisten mielikuvituksen ulkopuolella.
–Se täysin uusi ja dramaattinen tilanne herätti valtavan kysymysmerkin koko länsimaisen maailman ylle. Kun joku tapahtuma yllättää kaikki täysin, on loogista, että niin tutkijoilla kuin poliitikoillakin arviot ylimitoitetaan.
Limnéll ei olisi uskonut, että terrorismista tulisi niin keskeinen osa ulko- ja turvallisuuspoliittista agendaa, mitä se on ollut viimeiset kymmenen vuotta.
–Kyse ei ole ollut Yhdysvaltain reagoinnista vaan ylireagoinnista terrorismin uhkaan. Pelolle on annettu paljon valtaa ja amerikkalaisten matkaan on lähdetty helposti.
–Suomessakin Yhdysvaltain johtaman terrorismin vastaisen sodan vaikutus on paljon määrittänyt sitä, mihin maamme turvallisuuspolitiikkaa on viety.