Mainos

Sotarikosepäilty Gotovina pidätetty Kanariansaarilla

Kroatian etsityin sotarikosepäilty Ante Gotovina pidätettiin viime yönä Espanjassa. Gotovinaa syytetään muun muassa osallisuudesta noin 150 serbin kuolemaan ja tuhansien vainoamiseen vuonna 1995.

Haagin sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjällä Carla Del Pontella oli tänään Belgradissa iloista kerrottavaa.

- Minulla on erittäin hyviä uutisia. Ante Gotovina pidätettiin viime yönä Espanjassa, Del Ponte sanoi.

Sotarikoksista epäillyn kroaattikenraalin neljän vuoden pakoilu päättyi myöhään keskiviikkona Kanariansaarille Espanjassa. Del Ponten mukaan Gotovina siirretään niin pian kuin mahdollista Espanjasta Haagin sotarikostuomioistuimeen.

Gotovinan pidätys sai Del Ponten innostumaan myös pakosalla olevien serbikenraalien saamisesta käpälälautaan.

- Totta kai odotan myös Ratko Mladicin ja Radovan Karadzicin sekä muiden pakosalla olevien pidätyksiä, Del Ponte jatkoi.

EU:n laajentumisesta vastaava komissaari Olli Rehn kommentoi tapausta tuoreeltaan toteamalla, että kyseessä on "erittäin hyvä uutinen".

- Ante Gotovinan pidätys on erittäin hyvä uutinen. Länsi-Balkanin alueen sovinnonteon ja Haagin sotarikostuomioistuimen menestyksellisen toiminnan kannalta on erittäin tärkeää, että kaikki epäillyt tuodaan oikeuden eteen, Rehnin lausunnossa sanottiin.

Myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer oli tyytyväinen pidätykseen.

- On aina hyvä uutinen, kun oikeuden eteen saadaan ihmisiä, joita on syytetty - mutta ei vielä tuomittu - vakavista rikoksista, pääsihteeri kommentoi.

Gotovinan pidätys tarjosi myös Kroatialle mahdollisuuden korostaa EU:lle, että maa oli puhunut totta, kun se toistuvasti taannoin kielsi Gotovinan oleskelun Kroatiassa. Euroopan unionin ulkoministerit päättivät viime keväänä, että Kroatian EU-jäsenyysneuvottelut eivät voi alkaa ennen kuin maa luovuttaa Gotovinan.

- Ne, jotka uskoivat meitä, kun sanoimme ettei Gotovina ole Kroatiassa, saivat nyt lopullisen ja täydellisen varmuuden, muistutti Kroatian pääministeri Ivo Sanader.

Kaikki eivät kuitenkaan Gotovinan pidätyksestä iloinneet. Osa Kroatian sodissa taistelleista veteraaneista oli sitä mieltä, että Kroatia pidätti "pelkurimaisesti" kenraalinsa.

- On surullista, että Kroatian hallitus on käyttäytynyt pelkurimaisesti Ante Gotovinaa kohtaan. Tällaisen hallituksen ei pidä jatkaa politiikassa, puuskahti Kastelan kaupungin sotaveteraanijaoksen johtaja Zeljko Strize uutistoimisto AFP:lle.

Gotovina ehti pakoilla oikeutta vuodesta 2001 lähtien, jolloin hänet asetettiin syytteeseen. Kroaattikenraali johti serbien miehittämän Krajinan alueen takaisinvaltausta vuonna 1995, ja häntä syytetään ainakin 150 Krajinan serbin surmasta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 08.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.