Sormusten herran tuotantoyhtiö oikeuteen

Elokuva- ja musiikkimoguli Saul Zaentz on haastanut oikeuteen Taru sormusten herrasta -trilogian tuottaneen New Line Cineman. Hän vaatii studiolta yli 20 miljoonan tekijänoikeuskorvauksia.

Zaentz osti oikeudet teokseen Sormusten herran kirjoittajalta J.R.R. Tolkienilta 1970-luvulla. Hän myi New Line Cinemalle oikeuden filmatisoida kirja ja pyysi korvauksena prosentuaalista osaa elokuvien tuotosta.

Zaentzin kanteen laskelmat perustuvat trilogian ensimmäisen osan, Sormuksen ritarien tuottoon. Zaentz sanoo, että erilaisten laskutapojen vuoksi häneltä on jäänyt tekijänoikeuskorvauksia saamatta noin 20 miljoonaa dollaria. Lisäksi Zaentz hakee kanteellaan 700 000 dollarin vahingonkorvauksia.

Trilogia on tuottanut yhteensä 2,9 miljardia dollaria. Sarjan kolmas osa Kuninkaan paluu sai tänä vuonna ennätykselliset 11 Oscaria.

Zaentzilla itsellään on kolme Oscaria. Hän on tuottanut parhaan elokuvan Oscarin voittaneet elokuvat Yksi lensi yli käenpesän, Amadeus ja Englantilainen potilas. Aiemmin Zaentz on kiistellyt tekijänoikeuksista oikeudessa Englantilaisen potilaan levittäjän, Miramax Filmsin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat