Sonera reivasi umts-strategiaansa

Teleoperaattori Sonera tarkensi tänään osallistumistaan kolmannen sukupolven matkapuhelintoimintaan. Mukaan lähdetään entistä "valikoidummin".

Toimitusjohtaja Aulis Salin kertoo, että syy tarkistukseen on umts-lupien kalleus ja poliittiset riskit. Tällä hän viittasi lupiin myöhemmin liitettävillä lisäehdoilla. Vastaisuudessa Sonera keskittyy Itämeren alueelle ja jo saatuihin toimilupiin Saksassa ja Espanjassa.

Muuten Eurooppaa käydään entistä tiheämmällä kammalla: mukaan mennään pienellä omistusosuudella valikoidulle markkinalle. Saksassa mukaan haetaan lisäkumppaneita aiemman ilmoituksen mukaisesti. Salin kertoi, että linjauksen mukaisesti Sonera "ei lähde Ranskan umts-kisaan ja katsoo Sveitsiäkin hyvin kriittisesti".
-Valtiot ovat lähteneet Euroopassa ahnaasti rahastamaan tällä toiminnalla. Päätöksenteon kannalta ongelmallisinta on, että ehtoihin saatetaan poliittisella tasolla puuttua myös jälkikäteen, Salin perusteli yhtiön tammi-syyskuun tuloksen julkistamisen yhteydessä tänään.

Lisäehtoja on tulossa tai esitetty myös ns. kauneuskilpailulla annettuihin toimilupiin. Paineet jälkikäteisrahastukseen ovat kovat, koska erityisesti huutokaupoissa toimilupien hinnat ovat nousseet pilviin.

Raha kallistuu huutokaupoista

Salinin mukaan Soneran kaltaisella yhtiöllä ei ole varaa olla mukana monessa Saksan hintaisessa hankkeessa. Talous- ja rahoitusjohtaja Kim Ignatius lisäsi, että alunperinkään Sonera ei hakenut Saksasta 42 prosentin siivua. Se tuli, kun brittiläinen Orange joutui vetäytymään yhteishankkeesta ranskalaisen France Telecomin ostettua yhtiön. Juuri tästä syystä Sonera haluaa pienentää osuuttaan yhtiöstä.

Salin muistutti, että kalliit huutokaupat vaikuttavat myös rahan hintaan. Kun monet operaattorit hakevat samanaikaisesti rahaa lupiin ja aikanaan verkon rakentamiseen, rahan hinta nousee.

-Kun nämä kaikki tekijät pistetään yhteen, olemme reivanneet umts-strategiaamme, tuleva toimitusjohtaja varatoimitusjohtaja Kaj-Erik Relander puolestaan summasi. Salin myönsi, että linjan tarkistus tehtiin "viime päivinä".

Perjantaina luottoluokituslaitos Moody's heikensi arviotaan Soneran tulevaisuudesta velkaantumisriskien vuoksi. Sonera on kaavaillut rahoittavansa osan Saksan toimiluvasta amerikkalaisoperaattorin myynnistä saatavilla rahoilla. Kauppa on vielä kesken.

Ostaja Deutsche Telekom DT maksaa kaupan Soneralla omilla osakkeillaan. DT:n osakkeen hinta on laskenut muiden teleyhtiöiden tavoin. Toisaalta Amerikassa ei katsella hyvällä Saksan valtion suurta omistusta ostajayhtiössä. Relander muistutti, että Soneralla on mahdollisuus avata kauppa, jos DT:n osakkeen hinta laskee alle sovitun rajan.

-Se on etu, joka on aina hyvä olla olemassa, Relander muistutti.

Ruotsi ja Norja sopisivat kuvioon

Tarkennuksesta huolimatta Soneran pyrkimyksenä on edelleen saada kaikkiaan 4-5 toimilupaa. Espanjan ja Saksan jälkeen Salin näkisi nipussa mieluusti Ruotsin ja Norjan. Samaan aikaan keskeytetyn Italian umts-huutokauppaan yhtiön johto ei puuttunut millään tavoin.

-Huutokaupan ehdot estävät sen, Relander perusteli. Markkinoilla linjauksen tarkennus ja yhtiön tulos saivat lievästi myötämielisen vastaanoton. Aamun avauksesta osakkeen hinta nousi 22 eurosta eli 130,80 markasta iltapäivällä parhaimmillaan 24,85 euroon eli 147,75 markkaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat