Somalian merirosvot perustivat ”pörssin” − merirosvous pitää yllä koulujakin

Reutersin Mohamed Ahmed tutustui Somalian Haradheeressa merirosvojen liiketoimintaan. Uinuvan ja köyhän kaupungin katuja kuluttavat nyt luksusmaasturit. Taisteluiden turmelemassa maassa nuorten miesten vaihtoehtona on ”tehdä tai kuolla”.

Haradheeren satamakaupungissa toimii erikoinen osuuskunta. Rikollisjoukkiot ovat perustaneet somalimerirosvojen tukikohtaan eräänlaisen pörssin ja rikollissyndikaatin välimuodon.

Taistelujen repimästä Somaliasta toimivat, vahvasti aseistautuneet merirosvot terrorisoivat Intian valtameren laivaväyliä ja Adeninlahtea, joka yhdistää Euroopan ja Aasian Punaisenmeren kautta.

Joukkiot ovat ansainneet lunnasrahoina kymmeniä miljoonia dollareita, ja ulkomaiden sotalaivat ovat vain ajaneet merirosvot toimimaan yhä kauempana rannikosta.

Houkutteleva bisnes on saanut mukaansa sijoittajia maanpaossa elävistä somalialaisista.

Varakas entinen merirosvo Mohammed näytti Reutersille pientä liiketilaansa, joka on merirosvoille tärkeä paikallisen yhteisön tuen saamiseksi.

− Neljä kuukautta sitten monsuunisateiden aikaan päätimme perustaa tämän pörssin. Aloitimme 15 ”meriliikenneyhtiöstä”, ja nyt niitä mukana on 72. Kymmenen on jo onnistunut laivojen kaappauksissa, Mohammed sanoo.

− Kuka tahansa voi tulla osakkaaksi, joko henkilökohtaisesti merellä tai antamalla käyttöömme käteistä, aseita tai muita hyödyllisiä tarvikkeita. Olemme kehittäneet merirosvouksen yhteisön liiketoiminnaksi.

Haradheere sijaitsee 400 kilometriä pääkaupunki Mogadishun koillispuolella. Se oli ennen pieni kalastajakylä, mutta siitä on tullut kasvava kaupunki, jonka katuja mittailevat merirosvojen sekä heidän rahoittajiensa omistamat luksusnelivedot.

Länsimaiden tukeman Somalian presidentin Sheikh Sharif Ahmedin joukot ovat jumittuneet taisteluun ääri-islamilaisia joukkoja vastaan. Niiden hallinnassa on vain muutama katu pääkaupungissa.

Kaikki rahoitetaan merirosvoudella

Väliaikaishallinnolla ei ole Haradheeressä mitään vaikutusvaltaa. Paikallinen viranomainen sanoo, että merirosvoudella rahoitetaan täällä käytännössä kaikki.

− Merirosvouteen liittyvä bisnes pyörittää alueemme taloutta, ja me paikalliset olemme riippuvaisia sen tuotosta, sanoo kaupungin toiseksi korkein turvallisuusviranomainen Mohamed Adam.

− Hallinto saa osuuden jokaisesta lunnasmaksusta, joka vapautetuista laivoista saadaan. Se käytetään julkisen infrastruktuuriin, kuten koulujemme ja sairaalamme rahoittamiseen.

Riskialtista rikastumista

Kuivuuden riivaamassa maassa, jossa nuorille miehille ei ole juuri mitään työmahdollisuuksia, merirosvouden houkutukset ovat monelle ylittämättömät.

Abdirahman Ali oli peruskoululainen Mogadishussa, mutta kolme kuukautta sitten hänen perheensä joutui pakenemaan taisteluja.

Hänen vaihtoehtoinaan oli muuttaa vanhempiensa luokse Legoon, islamistien hallitsemalle alueelle, jossa viihde kuten urheilun katseleminen on kiellettyä − tai liittyä merirosvoihin. Hän päätti suunnata Haradheereen.

Nyt hän vartioi kaapattua thaimaalaista kalastusalusta.

− Ensin ajattelin, että jättäisin maan ja lähtisin pakolaiseksi. Sitten muistelin edesmenneitä koulutovereitani, jotka olivat kuolleet merillä pyrkiessään Italiaan. Valitsin sitten tämän vaihtoehdon sen sijaan, että olisin kuollut aavikolla tai saanut surmani Mogadishun kranaateista.

Haradheeren ”pörssi” on auki ympäri vuorokauden, ja se on kaupungin keskeinen tapaamispaikka. Paitsi sijoittajia siellä tapaa myös nyyhkiviä naisia, jotka kaipaavat tietoa miespuolisista omaisistaan. Nämä ovat lähteneet merille rosvoamaan.

Mohamed kertoo, että joka viikko joukkioiden jäseniä ja varusteita katoaa merillä, mutta hänen mukaansa merirosvoja ei voi pelotella.

− Lunnaat ovat kasvaneet viime kuukausina parista miljoonasta dollarista neljään, koska osakkaiden ja myös riskien määrä on lisääntynyt, Mohamed sanoo.

− Etsikööt merirosvoja vastaan taistelevien maiden laivastot meitä siellä. Me emme murehdi, sillä mottomme on: ”Tehdä tai kuolla.”

Elatusavuksi sinko

Merirosvouteen sijoittanut Sahra Ibrahim, 22-vuotias eronnut nainen, on saapunut ”pörssiin” noutamaan osuuttaan lunnasrahoista. Yksi joukkioista on juuri vapauttanut espanjalaisen tonnikalanpyyntialuksen lunnaita vastaan.

− Odotan osuuttani, sillä lahjoitin sieppaukseen käytettäväksi singon, hän kertoo.

Sen hän oli saanut mieheltään eron jälkeen elatusavuksi.

− Olen hyvin iloinen ja onnellinen. Olen ansainnut 75 000 dollaria [noin 50 000 euroa] vain 38 päivää sen jälkeen, kun liityin ”yhtiöön”.

(MTV3−Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat