Solidaarisuusvero tulee – Mitä yli 100 000 ansaitseva tekee?

Solidaarisuusvero tyhjentää yli 100 000 euroa ansaitsevien taskuja. Mitä he tekevät?

Tilastokeskuksen mukaan tähän tuloluokkaan kuuluu 52 000 ihmistä. Muutoksen odotetaan tuovan valtion kassaan 30 miljoonaa euroa, millä on valtiontaloudelle määrällisesti pieni merkitys.

– Julkisuudessa esitettyjen verokertymätietojen perusteella solidaarisuusvero tuskin vaikuttaa korkeita tuloja saavien käyttäytymiseen, kertoo tilintarkastusyhtiö KPMG:n veroasiantuntija Erkki Tiitta.

Tiitta toteaa, että palkansaajalla ei ole juuri keinoja verotaakkansa keventämiseen.

– Yrittäjillä verosuunnittelun mahdollisuudet ovat suuremmat, mutta näidenkin osalta kyse on pääasiassa siitä, milloin vero maksetaan. Maksuajankohta riippuu yritysmuodosta ja siitä, milloin tulo nostetaan yrityksestä, Tiitta sanoo.

Hän huomauttaa, että verosuunnittelun mahdollisuudet eivät välttämättä ole verrannollisia tulojen määrään.

Korkeatuloisten ammattien verotuksessa keskustelua on herättänyt työpanoksiin perustuvien korvausten nostaminen osinkoina.

Korkein hallinto-oikeus antoi vuonna 2008 käytäntöä tukevan ratkaisun. Tapauksessa oli kyse lääkäritoimintaa harjoittavasta osakeyhtiöstä, jonka lääkärit merkitsivät yhtiön osakkeet joko itse tai omistamansa holdingyhtiön kautta.

Perustettavan yhtiön osakkeet jakautuivat kantaosakesarjaan ja useisiin vastaanotto-osakesarjoihin. Jokaiselle toimintaan mukaan tulevalle lääkärille oli yhtiössä oma vastaanotto-osakesarja.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen mukaan vastaavista järjestelyistä ovat tulleet tunnetuksi muun muassa asianajajat ja erilaiset konsultit.

Vuoden 2010 alusta alettiin soveltaa lakia, jonka mukaan työpanokseen perustuvaa osinkoa tarkastellaan verotuksessa palkkatulona.

Lue myös:

    Uusimmat