Mainos

Sojuz, uskollinen avaruustyöjuhta – tätä aluksen ominaisuutta ei poista teknologian kehittyminenkään

Venäläisen teknologian taidonnäyte, avaruusalus Sojuz, on palvellut avaruusasemia miltei 30 vuotta.

Sojuz TMA-17M -avaruusalus kuljetti varhain torstaiyönä uuden miehistön kansainväliselle avaruusasemalle. Kansainväliseen miehistöön kuuluu venäläinen Oleg Kononenko, japanilainen Kimiya Yui ja yhdysvaltalainen Kjell Lindgren

Uudet miehistön jäsenet saapuivat työpaikalleen kapean tunnelin läpi. Kansainvälinen avaruusasema ISS tiedotti asiasta Twitter-videolla.

Vuosikymmeniä palvellut alus

Silloinen Neuvostoliitto lähetti ensimmäisen Sojuz-aluksen avaruuteen jo vuonna 1966. Seuraavana vuonna vuorossa oli Sojuzin ensimmäinen miehitetty lento. Se päättyi kosmonautti Vladimir Komarovin kuolemaan. 

Takaiskuista huolimatta Sojuz-alus ja myös Sojuz-nimeä kantava kantoraketti ovat olleet käytössä vuosikymmeniä. Matkan varrella teknologiaa on paranneltu moneen kertaan. 

Vuonna 2015 avaruuteen laukaistu Sojuz TMA-17M on rakettien uusinta sukupolvea. Sen edeltäjät ovat kuljettaneet varaosia ja miehistöä avaruusasemille jo 1980-luvulla. 

Vuosien mittaan Sojuzissa on muun muassa laajennettu sisätiloja ja uusittu tietotekniikkaa.

Silti avaruusaluksessa on yhä kohtuullisen tiukat paikat. Aluksen kiertoratamoduulissa on tilaa viisi kuutiota. Sinne pitäisi mahduttaa kolme avaruusmatkaajaa. Paluumatkalla tilaa on vielä vähemmän: maahan palaavassa laskeutumismoduulissa tilaa on vain 3,5 kuutiometriä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.