Soini oli sitä mieltä, että… vai sittenkin tätä mieltä?

Poliitikoilla on mielipide jokaiseen asiaan, tai ainakin näiltä sellaista tivataan. Johtuneeko sitten siitä, että mielipide voi myös vaihtua, kun sitä kysytään uudelleen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ehtinyt olla monista asioista montaa mieltä – ja joistakin asioista täysin vastakkaistakin.

Tässä kokoelma Soinin mielipiteitä, jotka keräsimme vuosien varrella.

Ei, juu, ydinvoima

Vuonna 2007 Soini arvosteli MTV3:n uutisissa ydinvoimakiimaa, joka on hänen mukaansa vallannut Suomen.

Hän totesi tuolloin, että Suomella olisi loistava mahdollisuus olla uusiutuvan energiateknologian mallimaa.

- Tällä menolla hallitus on vihreiden myötäjuoksijoiden tuella tekemässä Suomesta menneisyyden energiaratkaisun eli ydinvoiman nykymuseota, Soini sanoi.

Muutamaa vuotta myöhemmin Soini asettui kuitenkin ydinvoiman puolelle

Suomen teollisuuden ja kilpailukyvyn turvaamiseksi Soinin mielestä ydinvoima on hyväksyttävä vaihtoehto.

– Jos meillä rakennetaan yhtä uutta ja ennestään on neljä voimalaa käynnissä, miksi seuraava olisi syntisempi ja miksi sitä ei voisi tehdä, Soini totesi Satakunnan Kansassa vuonna 2009.

Ei eläkeiän nostolle - mutta siitä voi tinkiä

Myös Soinin kanta eläkeiän nostoon tai suhtautuminen Natoon ovat hieman vaihdelleet.

Vuonna 2008 Soini totesi Uuden Suomen haastattelussa, että mieluummin Nato kuin EU. Tämän jälkeen miehen kanta liittoon on kuitenkin ollut kielteinen, jonka Soini myös vahvisti Uudelle Suomelle muutama viikko sitten.

- Nato-jäsenyys ei ole ajankohtainen, eikä Suomen pidä liittyä sotilasliiton jäseneksi. Tämä tulee myös vaaliohjelmaan, Soini viestitti Uudelle Suomelle.

Soini on myös ilmoittanut vastustavansa eläkeiän nostoa. Viime vuoden lokakuussa Soini totesi kuitenkin A-plus ohjelmassa, että asiasta voidaan tinkiä.

- Se on tavoite, jossa olisi hyvä pysyä, mutta yhtenä osana sitä voidaan joutua liikuttamaan.

EU-vastustajana EU-parlamenttiin

Eräs asia, josta Soini tunnetaan kenties parhaiten, on miehen EU-kriittisyys. Kun Soini paljasti pohtivansa europarlamenttiehdokkuutta, loksahtivatkin monien leuat.

Vuonna 2008 mies valaisi kuitenkin MTV3:n uutisille, että ehdokkuus ei tarkoittaisi sitä, että hän aikoisi parlamenttiin mennä.

- Tähän liittyy moraalinen ongelma. Jos tulisin valituksi, en suin surminkaan tahtoisi mennä europarlamenttiin. En kuitenkaan haluaisi lähteä vaaleihin pelkäksi äänten kerääjäksi, Soini kertoi tuolloin.

Soini totesi olevansa melko varma siitä, että tulisi valituksi europarlamenttiin, jos hän asettuisi ehdolle ja perussuomalaisilla olisi täysi lista.

Soini ilmoitti ehdokkuudestaan perussuomalaisten sivuilla maaliskuun lopulla 2009. Tuolloin mielipide europarlamenttiin menosta oli jo muuttunut.

– Jos tulen valituksi, otan paikan vastaan. Menen itse paikan päälle katsomaan onko EU:sta mihinkään.

Edistyspuolueen johtoon vuonna 2005

Vuoden 2000 joulukuussa Soini enteili, ettei johda perussuomalaisia enää vuonna 2005. Syy oli se, että hän kertoi kokoavansa Suomeen uutta oikeistopuoluetta, jonka oli määrä syntyä viiden vuoden sisällä.

– Jos sellaista ei synny, olen epäonnistunut. Ja jos silloin vielä on perussuomalaiset-puolue, en voi tästä syystä olla sen puheenjohtaja, Soini kertoi tuolloin.

Soini kertoi vaihtavansa puolueen nimen edistyspuolueeksi ja asemoivansa sen poliittisesti uudelleen "keskustan ja kokoomuksen väliin".

Soini kiersi tuolloin myös maata käännyttämässä ensin omaa puolueväkeään uuden puolueen kannalle. Samalla hän kertoi etsivänsä puolueelle uutta, "profeetallista" johtajaa.

– Kun löytyisi oikea mies, puolueen kannatus nousisi nopeasti tuollaiseen 10 prosenttiin, Soini uskoi.

No, uutta puoluetta ei syntynyt, mutta prosentit ovat kyllä nousseet. Taisi siis löytyä oikea mies.

Uutisen koonnut

Lue myös:

    Uusimmat