Mainos

Soijaruoka voi vähentää siittiöitä

Ruokavalio, johon kuuluu soijaa pienessäkin määrin, voi jopa puolittaa siittiöiden määrän.

Harvardin yliopiston kansanterveyslaitoksen tutkijat ovat löytäneet yhteyden soijaravinnon ja alhaisen siittiötuotannon välillä.

Tutkimuksen mukaan soijan sisältämällä isoflavonoidilla on samankaltaisia vaikutuksia kuin estrogeenillä eli naishormonilla.

Human Reproduction -tiedelehdessä julkaistun, Harvardin yliopiston kansanterveyslaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan yksi annos soijaruokaa joka toinen päivä vähentää siittiöiden määrää jopa 41 miljoonalla millilitrassa. Normaalisti millilitra siemennestettä sisältää 80-120 miljoonaa siittiötä.

Tutkijat huomasivat myös, että soija vaikutti selkeästi ylipainoisten miesten siittiöntuotantoon.

Felicitas-klinikan johtava lääkäri Henri Kurunmäki sanoo, että ylipainoisilla miehillä estrogeenitasot voivat korkeammat muutenkin.

- Liikalihavilla miehillä estrogeenituotanto voi olla normaalia korkeampi, ja se heikentää siittiöiden tuotantoa.

Kasviestrogeenejä tutkitaan jatkuvasti

Kurunmäki sanoo, että kasviestrogeenejä tutkitaan jatkuvasti, jolloin uutta tietoa saadaan aina ajoittain.

Estrogeenin ja miesten lapsettomuuden välillä on jo aiemmin havaittu yhteys. Uusien tulosten valossa lapsettomuushoidoissa on syytä huomioida myös ruokavalio entistä paremmin.

Tutkimusraportin mukaan soijaravinto ei sinällään johda hedelmättömyyteen, mutta siitä voi olla haittaa miehille, joiden siittiömäärä on ennestään alhainen.

Lapsettomuusklinikalla käydään läpi hoitoon tulleen miehen ruokavalio, josta voi paljastua heikkolaatuisen sperman aiheuttaja.

Kurunmäki sanoo, että vastaisuudessa ruokavalion merkitys edelleen korostuu, ja myös soija otetaan huomioon tarkemmin.

- Toisaalta voidaan sanoa, että ei soija nyt raflaavasti vaikuta siittiöiden tuotantoon, eli sen poisjättäminen ei paranna tilannetta totaalisesti.

Kurunmäen mukaan miehen kannattaa välttää ainakin soijan runsasta käyttöä, jos hänen spermansa on todettu heikkolaatuiseksi.

Kurunmäen mukaan kasvavassa iässä olevien poikien ei kannata elää soijaruokavaliolla.

- Sukupuoliominaisuudet kehittyvät murrosiässä ja silloin hormonitasapaino saattaa häiriintyä, mikä vaikuttaa myös myöhemmällä iällä.

Harvardin tutkijat painottavat kuitenkin, että suurin osa aasialaisista miehistä syö paljon soijapohjaisia ruokia ilman hedelmällisyysongelmia.

(MTV3-BBC)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.