Mainos

Sofi Oksanen yllättynyt Puhdistuksen teatterilevityksestä

Kirjailija Sofi Oksanen seuraa hämmästyneenä Puhdistus-näytelmänsä maailmanvalloitusta.

Puhdistus, Purge, saa Amerikan mantereen ensi-iltansa New Yorkissa huomenna, 10. helmikuuta. Näytelmän otti ensimmäisenä ohjelmistoonsa teatteri La MaMa off-off-Broadwaylla, Greenwich Villagen itäreunalla, kaukana glamourista. Pienen, epäsiistin kadun varrella oleva teatteri on ulospäin niin vaatimaton, ettei sitä heti uskoisi yhdeksi New Yorkin tärkeimmäksi ei-kaupalliseksi näyttämöksi. Sofi Oksanen kertoo MTV3:lle olevansa tyytyväinen esityspaikkaan:

- Kävin tsekkaamassa paikan viime keväänä ja se vaikutti oikein sympaattiselta paikalta, siellä oli sellaista vanhan teatterimaailman henkeä. La MaMan perustaja Ellen Stewart oli teatterin suuri legenda, ja monet suuret lahjakkuudetkin ovatkin teatterissa näytelleet ja ohjanneet. La MaMalla on erinomainen korkean profiilin maine ja newyorkerit tuntuvat diggaavan mestasta, kertoo Sofi Oksanen.

New Yorkin esitys on jo kolmastoista ammattilaisteatteri, jossa Puhdistus esitetään. Sen ohjaa täällä Zishan Ugurlu, joka tunnetaan eurooppalaisen, ei-kaupallisen näyttämötaiteen maahantuojana Yhdysvalloissa.

Itsekin dramaturgin koulutuksen saanut Sofi Oksanen kertoo, että hän ei tiedä millaisen tulkinnan ohjaaja tarjoaa amerikkalaisyleisölle.

- En ole nähnyt kaikkia versioita, mutta jokainen ohjaaja luo omanlaisensa maailman ja jokainen näyttelijä oman henkilönsä ja kaikissa versioissa on omat hyvät puolensa, kertoo Oksanen.

- Yksi suosikeista tähän mennessä näkemistäni versioista on ollut Heidi Räsäsen ohjaus Seinäjoen kaupunginteatteriin. Sofi Oksanen pahoittelee, että ei itse pääse katsomaan New Yorkin esitystä.

- Olen Lyonin kirjallisuusfestareilla tämän viikonlopun, ensi viikolla Brysselissä ranskankielisen maailman suurimmilla kirjamessuilla ja Brysselistä jatkan Vilnan kirjamessuille ja sitten aletaankin jo valmistautua Puhdistuksen espanjannoksen ilmestymiseen. Baby Jane Ilmestyy Norjassa ja Stalinin lehmät Tanskassa suurin piirtein samaan aikaan helmikuussa, joten tässä on aika paljon hommaa. Espanjannoksesta on hyvä fiilis, El Pais kävi juuri tekemässä juttua Hesassa ja tuntuivat olevan innoissaan, kertoo Oksanen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.