Mainos

Sofi Oksanen takoo huimia summia jo ensipainoksella

Kirjailija Sofi Oksanen tulee mitä luultavimmin saamaan mukavan tilin torstaina julkaistusta Kun kyyhkyset katosivat -teoksestaan.

Oksasen uudesta Kun kyyhkyset katosivat -kirjasta on otettu historiallisen suuri ensipainos, 100 000 kappaletta. Keskimäärin kirjailijat saavat myydyistä kirjoista noin kolme euroa kappaleelta, joten näin ollen Sofi voi ensipainoksen myynnillä tienata huimat 300 000 euroa.

Kirjailijaliitosta selvennetään MTV3.fille, millaisia ovat kirjailijoiden keskimääräiset korvaukset myydyistä kirjoista.

– Tarkkaa summaa ei ole olemassa, mutta kaunokirjallisesta romaanista kirjailija saa yleensä noin kolme euroa jokaisesta myydystä kirjasta. Tämä summa lasketaan tietyn prosentin mukaan siitä, millä hinnalla kustantaja on myynyt teosta kauppiaalle. Sitten lasketaan vielä pois arvonlisäverot, Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis selventää.

Varis ei luonnollisestikaan voi ottaa kantaa Oksasen saamiin summiin, mutta uskoo Oksasen saavan ainakin tuon kolme euroa per myyty kirja.

– Tietenkin summa vaihtelee sen mukaan, mihin kirjoja on myyty ja millä sopimuksella. Kaunokirjallisista teoksista kirjailija saa enemmän rahaa kuin esimerkiksi runoteoksista. Kirjailijaliiton suositusten mukaan kirjailijan pitäisi saada vähintään 21 prosenttia myyntihinnasta, mutta toki suositut kirjailijat voivat pystyä neuvotteluilla hilaamaan osuuttaan esimerkiksi 25 prosenttiin, Varis pyörittelee.

Puhdistus oli maailmanlaajuinen myyntimenestys

Oksasen aiempi teos Puhdistus on ollut myyntimenestys. Se oli julkaisuvuonna 2008 vuoden myydyin kotimainen kirja: teosta myytiin hieman yli 100 000 kappaletta. Vuonna 2009 sitä myytiin vielä yli 38 000 kappaletta. Jos Oksanen saa jokaisesta Suomessa myydystä teoksesta noin kolme euroa, olisi hän jo ennen vuotta 2011 tienannut kirjamyynnillä peräti 420 000 euroa.

Puhdistusta on myyty myös maailmanlaajuisesti huikeita määriä. Ranskassa kirjaa oli jo vuonna 2010 myyty yli 70 000 kappaletta ja Saksassa teosta oli jo muutama viikko julkaisun jälkeen myyty lähes 50 000 kappaletta.

Puhdistus on ollut myös varsinainen palkintorohmu. Vuonna 2008 Oksanen sai teoksestaan sekä 30 000 euron arvoisen Finlandia-palkinnon että 8 000 euron arvoisen Waltari-palkinnon. Vuonna 2009 hän sai romaanillaan 10 000 euron suuruisen Runeberg-palkinnon. 2010 Oksanen kartutti palkintopottiaan 47 000 euron suuruisella Pohjoismaisen neuvoston kirjallisuuspalkinnolla. Oksanen on siis rikastunut jo pelkästään palkintojen myötä 95 000 eurolla.

Oksasen verotettavat ansiotulot vuonna 2010 kipusivat yli 300 000 euron. Vuonna 2009 Oksanen tienasi huimat 477 396 euroa.

MTV3.fi seuraa paikan päällä, kun Oksasen uusi romaani julkistetaan näyttävin juhlallisuuksin torstaina Tallinnassa Nokia Concert Hallissa. Illan ohjelmassa on myös Antti J. Jokisen ohjaaman Puhdistus-elokuvan maailmanensi-ilta.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja