Mainos

Sodan ajan armeijan väki vähenee, tekniikka paranee

Pääministeri Paavo Lipponen vaatii, että ulkopuolisten maiden on kunnioitettava Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden politiikkaa. Millainen sitten on liittoutumattomuuden takuu, armeija ensi vuosituhannella?

Helikopterit kuljettavat maavoimien uusia eliittijoukkoja. Armeijan ensi vuosituhannelle tähtäävissä uudistuksissa joukon nimi on prikaati 2005. Se koostuu osittain sopimussotilaista, eli varusmiehistä, jotka värväytyvät palveluksensa jälkeen palkkasotilaaksi noin vuoden ajaksi.

Jos sota syttyisi nyt, sotavoimien kokonaisvahvuus olisi yli puoli miljoonaa miestä. Uudistus vähentää väkeä rajusti. Maavoimien sodan ajan kokoonpanossa on tällä hetkellä 27 prikaatia, jokaisessa niistä hieman yli viisituhatta miestä. Taistelupanssarivaunuihin perustuvien panssariprikaatien määrä jää ennalleen. Niiden itäkalusto ikääntyy. Modernisti varustettuja jääkäriprikaateja on nyt kymmenen, ensi vuosituhannella yksi vähemmän. Kuorma-autojen lavoilla köröttelevien jalkaväkiprikaatien määrä putoaa.

Sodan ajan heikoimpia joukkoja siis vähennetään ja kärkeä terävöitetään. Tiedustelu- ja johtamisjärjestelmät saavat rahaa, samoin raketinheittimet ja elektroninen sodankäynti. Hallitus uskoo uuden tekniikan korvaavan yli sadantuhannen miehen vähentämisen.
(MTV3/Jussi Eronen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.