Slow gardening on täällä: Rentoudu puutarhassa!

Hidas puutarhanhoito tarjoaa uudenlaisen, filosofisen lähestymistavan puutarhanhoitoon. Hidas puutarhanhoito korostaa ennen kaikkea rentouttavaa ja mieltä rauhoittavaa tyyliä puutarhatöiden teossa.

Hitaassa puutarhanhoidossa oleellista ei ole siis se, kuinka paljon ja mitä saat aikaiseksi, vaan enemmänkin se, kuinka paljon mielihyvää ja energiaa saat puutarhanhoitoon käyttämästäsi ajasta. Mikäli siis stressaat puutarhanhoidosta, on jokin pielessä, sillä puutarhanhoidon tulisi tuottaa tekijälle stressin sijasta nautintoa.

Mitä on Slow gardening?

Hidas puutarhanhoito mainostaa itseään enemmän elämänasenteeksi kuin pelkäksi harrastukseksi. Slow Gardening -movement on yhdysvaltalaisen hortonomin, Felder Rushingin jo 80-luvulla kehittämä puutarhaliike.

Liike kannustaa ihmisiä puutarhanhoitoon riippumatta siitä, kasvattavatko he kukkia, vihanneksia, yrttejä vai hedelmiä. Myös huonekasvien kasvatus ja hoito, tai nurmikon leikkuu lasketaan puutarhanhoidoksi. Oleellista ei siis ole puutarhan koko tai kasvien paljous, vaan pääasia on yhteys kasveihin ja luontoon. Hitaassa puutarhanhoidossa kehotetaan käyttämään kaikkia aisteja, ja nauttimaan puutarhanhoidosta täysin rinnoin kaikkina vuodenaikoina, säästä riippumatta.

Nauti nykyhetkestä puutarhassa

Liikkeen ajatuksena on myös kannustaa ihmisiä puutarhanhoidon avulla ystävystymään naapuriensa kanssa ja luomaan siteitä toisten puutarhanhoidosta nauttivien ihmisten kanssa.

Hidas puutarhanhoito -liikkeen ohjenuorat perustuvat osin Gestalt-menetelmään. Gestalt tepapia on zen-buddhalaisuuteen ja muihin itämaisiin uskontoihin usein verrattu psykoterapian menetelmä jossa keskitytään nykyhetken vaalimiseen. Gestaltissa painotus on keskittyä omiin ajatuksiin, kokemuksiin ja tuntemuksiin tässä hetkessä sen sijaan, että hukkaisi aikaa murehtimalla menneitä tai olemalla huolissaan tulevasta.

Mitäpä jos siis tänä viikonloppuna nauttisit puutarhanhoidosta slow gardening -liikkeen oppien mukaan, ja antaisit mielesi rentoutua puutarhassa!

Lähteet: www.slowgardening.net, www.felderrushing.net

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja