Slovakian presidentinvaaleihin povataan tiukkaa toista kierrosta

Ensimmäisen kierroksen tulokset povaavat tiukkaa kamppailua toisella kierroksella.

Slovakiassa presidentinvaalien ratkaisevalla toisella kierroksella huhtikuussa kohtaavat odotetusti parlamentin puhemies Peter Pellegrini, 48, ja entinen ulkoministeri Ivan Korcok, 59, kun 99,9 prosenttia ensimmäisen kierroksen äänistä oli laskettuna.

Ensimmäiset tiedot vaalihuoneistojen sulkeuduttua kertoivat, että Pellegrini olisi saanut vaalissa eniten ääniä. Tilanne kuitenkin muuttui ääntenlaskun edetessä. Politico-lehti ja Reuters kertoivat, että Korcok sai äänistä noin 42 prosenttia ja Pellegrini 37.

Entinen pääministeri Pellegrini on lähempänä Slovakian nykyistä pääministeriä Robert Ficoa, joka vastustaa Ukrainan sotilaallista tukemista. Riippumattomana kampanjoinutta ja Ukrainan avustamista kannattavaa Korcokia tukevat puolestaan oppositiopuolueet.


Kisasta ennakoitiin tiukkaa

Liberaali Korcok edustaa Ukraina-myönteistä poliittista siipeä samoin kuin nyt väistyvä presidentti Zuzana Caputova, joka ei hakenut toiselle presidenttikaudelle. Pellegrini puolestaan on Venäjä-mieliseksi kuvaillun Ficon joukoissa. Pääministeri Fico on kyseenalaistanut esimerkiksi Ukrainan suvereniteetin. Analyytikot osasivat odottaa ensimmäisen kierroksen lopputulosta.

– Odotin tiukkaa kisaa, Pellegrini kommentoi tulosten ollessa lähes valmiit.

Hänen mukaansa Slovakia aikoo jatkossakin olla osa EU:ta ja Natoa, huolimatta istuvan pääministerin näkemyksistä.

Korcok, joka todennäköisesti kohtaisi kovaa vastarintaa Ficon puolueelta, jos hänet valittaisiin presidentiksi, sanoi haluavansa puhutella "kaikkia äänestäjiä".

– Minun on puhuttava nykyistä enemmän äänestäjien kanssa, ketkä tukevat nykyistä hallintoa. Sillä on selvää, että kaikki heistä eivät ole tyytyväisiä nykytilaan, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Vaikka presidentin asema Slovakiassa on suurelta osin seremoniallinen, presidentti muun muassa ratifioi kansainvälisiä sopimuksia ja nimittää tuomareita sekä toimii asevoimien ylipäällikkönä.

Lue myös:

    Uusimmat