Mainos

SLA jättää asemiaan Etelä-Libanonissa

Israelin tukema Etelä-Libanonin armeija SLA on tyhjentänyt useita asemiaan ns. turvallisuusvyöhykkeellä.

Asemien jättämistä pidetään merkkinä siitä, että Israel on toteuttamassa lupauksensa vetäytyä Etelä-Libanonista heinäkuuhun mennessä. Etelä-Libanonin Unifil-joukkojen varakomentaja Jim Sreenan ei sulje pois mahdollisuutta, että Israelin vetäytyminen olisi jo alkanut. Toisaalta tietoa ei hänen mukaansa tässä vaiheessa myöskään voida vahvistaa. SLA tyhjensi maanantain vastaisena yönä Unifilin suomalaispataljoonan alueella sijaitsevat kaksi asemaa.

Asemilta kuljetettiin pois aseita ja panssarivaunuja, ja niiden uskotaan nyt olevan tyhjillään. Lisäksi ainoasta suomalaispataljoonan alueella sijaitsevasta israelilaisjoukkojen asemasta on vedetty Israelin lippu pois salosta. Kaikkiaan SLA on Unifilin tietojen mukaan vetäytynyt 5-6 asemasta. Noin 4500 hengen vahvuisissa Unifil-joukoissa on 493 suomalaista. Puolet suomalaispataljoonan alueesta sijaitsee Israelin vuonna 1985 Etelä-Libanoniin perustamalla turvallisuusvyöhykkeellä.

Israel on vetäytymässä Etelä-Libanonista yksipuolisesti ilman rauhansopimusta Syyrian ja Libanonin kanssa. Vetäytymisen tarkkaa aikataulua ei ole ilmoitettu. Aseellisten ryhmittymien kuten Hizbollah-järjestön uskotaan kiihdyttävän hyökkäyksiään juuri ennen vetäytymistä saadakseen kunnian Israelin lähdöstä itselleen. Merkkejä Israelin valmistautumisesta vetäytymään on olemassa, sanoo suomalaispataljoonan komentaja eversti Jukka Haaksiala. Hänen mukaansa lopullinen vetäytyminen voi valmistautumisvaiheen jälkeen tapahtua hyvin nopeasti, esimerkiksi yhdessä yössä. Se saattaa myös tapahtua selvästi ennen heinäkuuta.

Aseellisten ryhmien toiminta Etelä-Libanonissa on lisääntynyt Israelin vetäytymisilmoituksen jälkeen, Haaksiala sanoo. SLA:n joukkojen tulevaisuus Israelin vetäytymisen jälkeen on vielä auki, ja tätä pidetäänkin yhtenä vetäytymisen kiperimmistä kysymyksistä. Libanon on torjunut SLA:n johtajan ehdotuksen tarjota Israelin puolella taistelleille sotilaille armahdus. YK on parhaillaan pohtimassa Unifil-joukkojen mahdollista vahvistamista ja joukkojen roolia Israelin vetäytymisen jälkeen. Etelä-Libanoniin kaavaillaan noin 7000 vahvuisia YK-joukkoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.