Sitra kaivoi kristallipallon ja ennusti uuden vuosikymmenen viisi suurinta megatrendiä – miten käy ilmastonmuutokselle, vallalle ja teknologialle?

15:58

Sitra julkaisi uuden vuosikymmenen kunniaksi laajan raportin, jossa ennustetaan tulevan vuosikymmenen viisi niin kutsuttua megatrendiä.

Raportin laatinut tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva kertoi Sitran raportista MTV Uutiset Livessä.

Raportissaan Sitra määrittelee megatrendin olevan useista ilmiöistä koostuva yleinen kehityssuunta. Usein ne ovat globaaleja muutoksia, jotka eivät ole varsinaisesti yllättäviä, mutta sitäkin väistämättömämpiä.

Ensimmäinen megatrendi kantaa nimeä ekologinen jälleenrakennus. Kun ilmasto lämpenee, äärimmäiset sääolot yleistyvät ja luonnon monimuotoisuus vähenee, tällä vuosikymmenellä toimenpiteiden suhteen tullaan olemaan entisäkin kunnianhimoisempia. 

Toinen megatrendi liittyy väestön ikääntymiseen, koska elinikäodote kasvaa vuosi vuodelta samalla, kun syntyvyys laskee. Väestönkasvu keskittyy erityisesti Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan. Suomessa sen sijaan väkiluku taittuu alaspäin vuonna 2031, ennustaa Tilastokeskus. 

Kolmas megatrendi on liittyy valtaan ja demokratiaan, ja se kantaa nimeä "verkostomainen valta voimistuu." Sitra ennustaa Yhdysvaltojen vetäytyvän maailmannäytätmöltä, ja vallan sen sijaan muuttuva yhä enemmän verkostoihin ja suhteisiin perustuvaksi.

Samalla Kiina kasvattaa mahtiaan. Valtioiden lisäksi yritysten, lobbaajien, ajatushautomoiden, kansainvälisten instituutioiden ja kaupunkien rooli kasvaa. Valeinformaatio ja populismi jatkavat hämmentämistä ja vastakkainasettelujen lietsomista. 

Neljäs megatrendi liittyy teknologiaan. Sinänsä ei tuskin on yllätys, että teknologia ja älylaitteet sulautuvat yhä tiiviimmäksi osaksi kansalaisten arkea ja elämää. Se jatkaa toimintatapojen muuttamista, ja tekoälysovellukset saattavat mahdollistaa itseajavat  autot ja yhä paremmin räätälöidyt suositukset.

Sitra ennustaa digitalisaation ottavan seuraavan harppauksen esimerkiksi virtuaalitodellisuuden  tai ääni- ja eleohjauksen tulemisella osaksi arkea. Tulevalla vuosikymmenellä terveyteknologian kehitys saattaa mahdollistaa oman kehon ja terveyden tarkemman seurannan. 

Viides ja viimeinen megatrendi liittyy talouteen ja saattaa toisinaan joutua vastakkain esimerkiksi ekologisen jälleenrakennuksen trendin kanssa. Sitran raportin mukaan alkaneella vuosikymmenellä talousjärjestestelmä etsii suuntaansa.

Talouskasvu siirtyy pois länsimaista, työn rakenteet muuttuvat ja kiertotalouden merkitys kasvaa.  Siksi raportti kysyykin, mikä asetetaan tärkeimmäksi tavoitteeksi: kasvu, hyvinvointi vai ympäristön tilan parantaminen? 

Katso yllä olevalta videolta MTV Uutiset Liven haastattelu megatrendiraportin laatijan, Sitran tulevaisuustutkija Mikko Dufvan kanssa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja