Sisusta talossa jo ennen rakentamista – Näin se onnistuu

Uuden teknologian avulla talosta voi saada nyt entistä tarkemman kuvan ennen sen valmistumista, ja sitä voi myös päästä sisustamaan jo ennen kuin perustuksiakaan on tehty.

Taloa rakennuttava omakotitaloasukki kohtaa todennäköisesti pettymyksiä talon valmistuttua, ellei hän ole rakennuspuuhissa ammattilainen. Piirustusten tarkka tutkiminen ja hyväksyminen eivät välttämättä auta, sillä paperille vedettyjen viivojen perusteella voi olla vaikea hahmottaa, millainen lopputuloksesta tulee.

– Paperille piirretty kaksiulotteinen kuva ei näytä esimerkiksi talon ulokkeita, joten asukkaan on vaikea hahmottaa, miltä talo näyttää todellisuudessa, toteaa M.A.D. Oy:n toimitusjohtaja Severi Virolainen.

Isoimmat pettymykset osuvat yleensä niihin osiin taloa, joissa tuleva asukas viettää mieluiten aikaansa. Kokkausta harrastava tahtoo keittiönsä vastaavan kaikkiin tarpeisiin, kun taas saunomista rakastava odottaa saunatiloilta täydellisyyttä.

Tekniikasta on apua, sillä arkkitehtien työvälineenä käyttämän tietokoneohjelman avulla on mahdollista tehdä tulevasta talosta kolmiulotteinen simulaatio.

– Ohjelman avulla pystyy ikään kuin kävelemään talon sisällä ja katsomaan, miltä se näyttää sisältä. Huonekalujen paikkoja tai ovien avautumissuuntia voi vaihdella, ja erilaisia seinämateriaaleja testata. Himosaunoja voi myös istahtaa saunan lauteille ja katsoa, millaista maisemaa saunan ikkunasta näkyy, Virolainen selittää.

Ei enää ikäviä yllätyksiä

Vaikka tietokoneella tehty malli suunnitteilla olevasta talosta kuulostaakin epätodelliselta, Virolainen vakuuttaa sen tarjoavan yllättävän hyvän kuvan siitä, miltä tuleva koti tulee näyttämään. Huolella tehtyä kuvaa ei erota valokuvasta, eikä liikkuvaa kuvaa videosta.

– Nykyään rakennusten suunnittelun yhteydessä puhutaan tietomallinnuksesta. Kuva talosta ei ole vain kolmiulotteinen, vaan sen eri osat, esimerkiksi seinät ja ikkunat, sisältävät myös tarkkaa tietoa muun muassa kustannuksista ja lämmöneristävyydestä. Esimerkiksi talon hiilijalanjälki pystytään laskemaan tietojen perusteella aika tarkkaan, Virolainen sanoo.

Tekniikan avulla pystytään periaatteessa tietämään hyvin tarkkaan, mitä mikäkin osa tulee maksamaan, ja millaisia asumiskustannuksia on odotettavissa esimerkiksi energiankulutuksen osalta. Tietokoneohjelman käyttäminen maksaa itsensä takaisin, kun rakentamisen yhteydessä ei tule yllätyksiä, eikä suunnitelmia tarvitse muutella.

Tiedon kokoaminen vähentää virheitä

Mallinnusohjelma on pääasiassa arkkitehdin työkalu, mutta ihanteellisessa tilanteessa sitä voivat hyödyntää myös muut rakennusprojektiin osallistuvat osapuolet.

Suunnittelijat, urakoitsija ja talon tuleva asukas voivat avata mallin netin kautta, ja käyttöoikeuksistaan riippuen tehdä siihen muutoksia tai kommentteja. Kun kaikki tieto on saatavilla yhdestä paikasta, rakennusprosessin aikana tulee vähemmän virheitä.

– Ohjelmaa käytettäessä lvi-putket, seinät ja johdot on ajateltu valmiiksi paikoilleen. Siten rakennusmiesten ei tarvitse ihmetellä työmaalle tullessaan, että mihin joku putki on tarkoitus laittaa, kun sille ei ole reikää seinässä. Se on yllättävän tyypillinen tilanne vielä nykyäänkin. Parhailla ohjelmistoilla pystytään simuloimaan koko rakennusprosessi. Oikeastaan koko rakennus suunnitellaan nykyään kolmiulotteisena, ja perinteiset piirrokset syntyvät sivutuotteina.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat