Mainos

Sipoo käy puolustustaistoon

Helsinkiläisministerit Jan Vapaavuori ja Mari Kiviniemi vierailivat tänään Sipoossa. Helsinki on vaatinut itselleen noin 50 neliökilometrin aluetta Lounais-Sipoosta. Sipoo vastaa kaavoittamalla koteja 40 000 uudelle asukkaalle.

Sipoo esitteli tänään asuntoministeri Jan Vapaavuorelle (kok.) ja kuntaministeri Mari Kiviniemelle (kesk.) suunnitelmiaan kaavoittaa alueita 40 000 uudelle asukkaalle vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi Sipoo kaavailee lisäävänsä työpaikkoja 13 000:lla.

Ministerit vaitonaisia Sipoossa

Yleiskaava on vastaus Helsingin valtioneuvostolle tekemään esitykseen, jossa pääkaupunkiin liitettäisiin Lounais-Sipoosta noin 5000 hehtaarin kokoinen alue.

Edellisen hallituksen asettama selvitysmies Pekka Myllyniemi esitti, että Helsinkiin liitettäisiin Lounais-Sipoosta noin 3000 hehtaarin kokoinen kaistale. Alueeseen kuuluisivat mm. Itäsalmi, Karhusaari ja Landbo. Vantaalta Helsinki saisi Västerkullan kiilaksi kutsutun alueen. Myllyniemi esitti, että kuntaliitokset toteutettaisiin vuoden 2009 alusta.

Kaavassa Sipoo esittää kasvun pohjaksi kolmea tiivistä asuinaluetta. Niiden ympärille kunta kaavailee tiiviisti rakennettuja pientaloalueita sekä työpaikka-alueita. Lisäksi esitetään raideliikenteeseen pohjautuvaa joukkoliikennettä.

Sipoon kunnanjohtajan Markku Luoman mukaan valtuuston on tarkoitus hyväksyä uusi yleiskaava vuodenvaihteessa.

Vapaavuori kommentoi kaavaa mielenkiintoiseksi. Hänen mukaansa Sipoossa on tapahtunut suunnanmuutos. Kasvutavoitetta Vapaavuori tosin piti äärimmäisen kovana. Hän vertasi muutosta siten, että Sipoo aikoo kasvaa väestöltään Lauttasaaren kokoisesta alueesta Vuosaaren kokoiseksi.

Sipoo-kiistan vaiheet:

Sipoo-päätöksellä kiire

Kun kerran Sipoossa oltiin, nousi väistämättä esiin myös alueliitosasia. Tämä siitäkin huolimatta, että sekä Kiviniemi että Vapaavuori ovat jäävejä päättämään liitoksesta hallituksessa.

Ministereiden mukaan koko alueliitosasia ei noussut esille kuin vasta tiedotustilaisuudessa. Sen verran ministerit suostuivat kommentoimaan aluekiistaa, että sanoivat toivovansa päätöstä pian. Vapaavuori korosti, että pikainen päätös asiassa on hyvä kaikille osapuolille.

Tiedotustilaisuudessa ministereiltä tiedusteltiin, miten mahdollinen alueliitos vaikuttaisi kuntien väliseen yhteistyöhön. Esille nousi pelko, että jos Helsinkiin liitetään Sipoon alueita, alkavat muutkin kunnat vaatia naapuriensa alueita.

- Alueliitoksia on tehty aina. Yksikään ei ole minkäänlainen päänavaus, Kiviniemi vastasi.

Sipoo-kiistan esittely venymässä juhannuksen yli

Päätös Sipoon osien liittämisestä Helsinkiin näyttäisi venyvän juhannuksen yli. Asian esittely valtioneuvostossa on siirtynyt jääviyskysymysten vuoksi maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsille (r.).

Thorsin erityisavustajan mukaan ministerin on tarkoitus tavata asian esittelevä sisäministeriön virkamies tällä viikolla. On mahdollista, että Thors esittelisi asian valtioneuvostossa juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Päätös Sipoon osien liittämisestä Helsinkiin on viivästynyt jo kauan. Matti Vanhasen (kesk.) ensimmäisen hallituksen piti jo päättää asiasta, mutta päätöstä ei lopulta ehditty tehdä.

Vanhasen toisen hallituksessa päätös on myös venynyt, tällä kertaa jääviyskysymysten vuoksi. Kuntaministeri Mari Kiviniemen piti esitellä asia valtioneuvostossa, mutta hänet on todettu jääviksi, koska hän on Helsingin kaupunginvaltuustossa ottanut asiaan kantaa.

Kiviniemen ensimmäinen sijainen kunta-asioissa on kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen, mutta hänkin on jäävännyt itsensä.

Sen jälkeen asian esittely siirtyi Thorsille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.