Mainos

Silja Europan kapteenille syyte

Silja Europan päällikköä syytetään Turun käräjäoikeudessa hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä tai vaihtoehtoisesti pelastustoiminen laiminlyönnistä. Noin kaksi vuotta sitten suomalainen nainen hyppäsi tai putosi Silja Europalta mereen. Hän kuoli muutaman päivän kuluttua hypotermiaan. Jutun valmistavassa suullisessa käsittelyssä tänään syyttäjä painotti, että laivan kapteeni ei ryhtynyt riittäviin toimiin naisen pelastamiseksi. Syytetty puolestaan kiisti syytteet ja vaati niiden hylkäämistä.

Silja Europa oli lähtenyt 10. lokakuuta 1996 normaalisti matkalleen Tukholmasta Turkuun. Noin puolen tunnin kuluttua lähdöstä yksi matkustaja ilmoitti laivan info-pisteessä nähneensä ihmisen pudonneen mereen. Info-pisteen purseri oli heti ilmoittanut asiasta kapteenille komentosillalle. Komentosillalla oli kiikaroitu tulosuuntaan. Lisäksi kapteeni otti yhteyden Tukholman meripelastuskeskukseen ja Silja Europan jälkeen Tukholmasta lähteneeseen Sea Wind -alukseen.

Silja Europaa ei pysäytetty, koska kapteenin mukaan se olisi ollut mahdotonta muun liikenteen ja väylän kapeuden takia. Ns. mob-poijua (mies yli laidan -poiju) ei pudotettu mereen. Silja Europan mob-miehistöä ei myöskään hälytetty eikä valmiusvenettä laskettu vesille. Laivan kapteenin mukaan näitä toimenpiteitä ei voitu tehdä vaarantamatta samalla Silja Europassa olevien noin 1 200 henkilön turvallisuutta.

Tukholman meripelastuskeskuksen ja muiden viranomaisten etsinnöissä nainen löytyi noin tunnin kuluttua putoamisesta. Tukholman Karoliinisessa sairaalassa hänen kehonsa lämpötilan todettiin olevan 24 astetta. Nainen kuoli sairaalassa kolmen päivän jälkeen hypotermian aiheuttamaan sydämen pysähtymiseen.

Myös merenkulkulaitos on antanut tapahtumasta lausuntonsa. Se katsoo, että Silja Europan kapteeni on syyllistynyt hyvän merimiestaidon laiminlyöntiin, ja tapahtumaan liittyy sellaisia piirteitä, että asian käsittely tuomioistuimessa on perusteltua. Jutun pääkäsittely alkaa Turun käräjäoikeudessa 10. helmikuuta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.