Mainos

Silitellen hekumaan

Onnistunut seksi alkaa useimmiten kumppanin hyväilyllä. Tällöin on tärkeätä tietää, mistä kumppani kiihottuu. Halun sytyttää tietenkin sukuelinten hyväily, mutta kiihkoa voi silitellä esiin myös kehon muista erogeenisistä kohdista.

Kiihota kumppania kosketuksella

Kosketukseen reagoivat erogeeniset alueet vaihtelevat henkilöittäin, mutta useimmat meistä pitävät tiettyjen alueiden koskettelusta.

– Naisilla oikeastaan koko iho on erogeenistä aluetta ja nauttii kumppanin koskettelusta. Herkimpiä kohtia löytyy kaulalta, niskasta, rinnoista, korvista, huulilta. Myös esimerkiksi ranteiden, vyötärön ja totta kai reisien sisäpintojen hyväily tuntuu naisesta kiihottavalta, perhe- ja seksuaaliterapeutti Kati Borg-Penttilä pohtii.

– Monen naisen herkin ja reagoivin kohta löytyy kuitenkin aika yllättävästä paikasta - päästä. Naisen syttyminen seksiin alkaakin parhaiten hiusten ja kasvojen silittelyllä ja koskettelulla. Tätä eivät kaikki miehet ole mieltäneet.

Miesten herkimmät kohdat puolestaan painottuvat Borg-Penttilän mukaan alavartaloon.

– Miehet kiihottuvat osittain samoilta alueilta kuin naisetkin; hekin pitävät niskan ja pään hyväilystä. Sen lisäksi useimmat miehet kaipaavat alaselän, takapuolen, reisien ja sukuelinten stimulointia.

Hyväilyä autossa

Nelikymppinen Hannele on vuosien varrella oppinut tietämään, mistä pitää ja mikä puolestaan vie halut.

– Kaula ja niska on ehdottomasti se herkin alue. Haluni herää takuuvarmasti silloin, kun mieheni koskettelee kaulan ja korvien seutua kevyesti huulilla sipaisten. Hän myös tietää, ettei minua kannata kiihottaa rinnoista. En ole tyytyväinen rintoihini ja se heijastuu myös seksiin.

Omien seksikumppaneidensa erogeenisiä alueita Hannele on kartoittanut kokemuksen kautta.

– Mieheni pitää ylävartalon hyväilystä ja täytyy tunnustaa, että itsekin nautin suunnattomasti hänen rintalihastensa ja hartioidensa koskettelusta. Mutta olen minä joskus huomannut kumppaneissa vähän erikoisempiakin haluja. Eräs poikakaverini kiihottui aina siitä, että puristelin hänen reisiään samalla, kun hän ajoi autoa.

Laskelmointi pannaan

Seksikumppanin erogeenisten alueiden tunteminen auttaa Kati Borg-Penttilän mukaan paria nautinnolliseen seksiin. Erogeenisten alueiden kiihottamisesta ei kuitenkaan saisi tulla laskelmoitua painelua.

– Kumppaniaan ei kannata ajatella nukkena, joka automaattisesti reagoi, kun häntä koskettaa oikeaan kohtaan. Se vie seksistä aitouden ja tuo siihen manipulaation sivumaun. Kun kumpikin koskettelee toisiaan siksi, että haluaa tehdä niin, silloin oikeat alueet löytyvät vaistomaisesti.

Oikeiden kiihottavien kohtien löytymistä ei myöskään tarvitse murehtia silloin, kun kumppaneiden välillä on voimakas lataus, jo valmiiksi paljon kiihkoa ja halua.

– Kun kaksi ihmistä kohtaa oikealla tavalla, siihen ei paljon muuta tarvita. Toisen kosketus tuntuu sähköistävältä ja ihanalta aivan joka puolella ja partneri syttyy nopeasti ihan pienestäkin.

Kosketuksenkaipuu kumpuaa lapsuudesta

Perhe- ja seksuaaliterapeutti Kati Borg-Penttilä selittää aikuisen miehen ja naisen hellyydentarvetta lapsuuden kokemuksilla. Jos on lapsena saanut lämpöä ja läheisyyttä, toisen kosketusta kaipaa myös aikuisena.

– Kosketuksesta kiihottuminen on hyvin yksilöllistä ja siihen vaikuttaa se, millaista kohtelua on saanut vauvana ja lapsena. Pienelle lapselle kehittyy elintärkeä arvokkuuden ja rakastetuksi tulemisen tunne, kun häntä pidetään paljon sylissä, hellitään ja paijataan. Tätä pienen lapsen kykyä olla vaan ja nauttia me tarvitsemme aikuisena seksissä. Nauttiminen ja orgasmin saaminen vaatii kykyä päästää irti ja taantua tällä tavalla vauvaksi.

Vauvavaiheesta löytyy myös selitys sille, miksi niin moni nauttii seksissä pään ja kaulan hyväilystä.

– Aivan pienen vauvan pää on niin painava ja niska hauras, että päätä on kannateltava huolella. Tämä pään alueen hellä mutta jämäkkä koskettelu herkistää vauvan niin, että aikuisenakin näiden alueiden koskettelu tuottaa mielihyvää, Borg-Penttilä selittää.

Leikkimielellä ja uteliaasti

Erogeenisten alueiden hyväilyssä kannattaa muistaa yksi kultainen sääntö: puhu kumppanillesi. Muuten et voi tietää, pitkääkö hän vaikkapa henkäyksenkeveistä kosketuksista vai puristavasta otteesta.

– Minua hämmästyttää se, että aikuiset ihmiset luulevat toisiaan ajatuksenlukijoiksi. Oletetaan, että kyllähän toinen tietää, mistä minä pidän. Kuinka voisi tietää, jos asiasta ei koskaan puhuta? Jos suora puhe tuntuu hankalalta, voi hankkia alan kirjoja ja lehtiä ja näyttää niitä kumppanille. Lisätieto esimerkiksi erilaisista tekniikoista ei sekään ole pahaksi, Kati Borg-Penttilä painottaa.

Uuden kumppanin herkkien kohtien etsiminen tarjoaa usein miellyttävän haasteen, mutta oma urakkansa on myös parisuhdeseksissä.

– Monet kokevat urautuvansa samoihin kuvioihin etenkin pitkässä parisuhteessa. Urautumisessa ei kuitenkaan ole mitään pahaa, jos homma toimii. Usein kaivataan kuitenkin jotain vaihtelua ja jännitystä. Silloin voi kokea esimerkiksi paikanvaihdosta, mutta tärkeintä on säilyttää leikkimielisyys ja uteliaisuus seksiin ja elämään yleensä. Se kantaa pitkälle.

Silmät sytyttävät

Perhe- ja seksuaaliterapeutti Kati Borg-Penttilä muistuttaa vielä yhdestä tärkeästä erogeenisestä tekijästä - silmistä. Partnerin katse voi sinällään riittää sytyttämään kiihkon.

– Arki jyrää usein parisuhteen ja kipinä katoaa, vaikka sitä voisi pitää yllä melko vaivattomasti. Siihen tarvitaan kumppanin katsetta, joka heijastaa kaikkea sitä rakkautta, arvostusta ja halua, jota toista kohtaan tuntee. Tällöin on tärkeätä ajatella kumppanista kauniisti, sillä ajatukset heijastuvat silmistä. Myös aivan arkinen koskettelu tuntuu hyvältä, toista voi hipaista ohimennen kesken arkiaskareiden. Tällainen läheisyys vailla seksiä liimaa kumppaneita lähemmäksi toisiaan.

Arkisen läheisyyden nautinnollisuuden on huomannut myös Hannele omassa avioliitossaan.

– Hurjan seksin vastapainoksi on ihana vain istuskella sohvalla miehen vieressä. Hän kietoo usein kätensä hartioitteni ympärille ja silittelee minua. Taivaallista! Aina ei kaipaa seksiin tähtäävää koskettelua.

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.