Mainos

Siilien elämää tutkitaan Joensuussa

Joensuussa viilettää tänä kesänä poikkeuksellisen pitkähäntäisiä siilejä. Yliopiston tutkijat selvittävät siilin elämää kaupunkympäristössä.

Joensuussa myllertää tänä kesänä siilejä, joilla on oranssi korvarengas ja takapuolessa pikkuruinen radiolähetin. Joensuun yliopiston tutkijat selvittävät miten siili elää kaupunkympäristössä.

Kulttuurilajina siili ilmentää hyvin kaupunkiluonnon tilaa ja siihen kohdistuvia uhkia.Valtaosa nykyisestä siilitietoudesta on peräisin Keski-Euroopan tutkimustuloksista.

Ylermi tekee tutkimushistoriaa. Se on ensimmäinen Joensuussa radiolähettimen piikkeihinsä saanut siili. Nyt Ylermi vielä verryttelee yliopiston metsässä, mutta ihan kohta se kirmaisee omille teilleen. Tutkijat seuraavat sitä kuitenkin koko kesän lähetintä kuuntelemalla. Siili on yöeläin, joten tutkijoillekin se tietää uutta rytmiä.

Radiolähetin asennetaan yli kymmenelle siilille, joten kuuntelu-urakkaa riittää. Parhaimmillaan siili tavoitetaan parin kilometrin päästä.

Siilitutkijat selvittävät kaupunkisiilien elinpiiriä, ravintoa ja ympäristömyrkkykuormitusta. Uutta tutkimustietoa kaivataan myös liikennekuolleisuudesta.

Korvamerkistä tutkijat voivat rengastustietojen tapaan päätellä siilin elinpiirin laajuutta. Liimalla kiinnitetty merkki ja lähetin eivät siiliä juuri haittaa.

Uusi tutkimustieto voi auttaa kaupunkieläinkantojen suojelussa, jos se huomioidaan kaupunkisuunnittelussa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 09.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.