Sihvonen: Kahdella SM-liigan huippuseuralla edessä ennenkuulumaton tilanne – "Melkopuoleista"

4:47
Video: Kärpät ja Tappara kohtasivat edellisen kerran maaliskuun lopussa – katso tästä ottelun maalit.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen analysoi tällä kertaa vain hieman siteeksi, mutta sen sijaan hän toimii ennustajaukkona lyhyen matematiikkansa pohjalta.

Tappara löi pitkästä aikaa Ilveksen Hakametsän paikalliskamppailussa. Tappara pelasi ensimmäistä kertaa tällä kaudella sitä lätkää, jota olisin odottanut sen pelaavan jo 2.10.2020 eli aivan kauden alusta pitäen. Sen sijaan päävalmentaja Jussi Tapola lähti marraskuusta eteenpäin etsimään pelitavallisia keinoja nopeuttaa Tapparan pelaamista seurauksin, jotka ovat tiedossa: pelaaminen vain hidastui.

Tapola uskotteli, että hän olisi tässä mielessä parempi jääkiekkovalmentaja kuin oppi-isänsä Jukka Rautakorpi, joka oli yrittänyt kolme sesonkia samoin nopeuttaa Tapparan pelaamista hänkin seurauksin, että pelaaminen hidastui.

Tapparan kausi on ollut yhtä tervanjuontia, vaan nyt tiukimmassa paikassa Tapola nöyrtyi, veti viisikot televisiokuviin, laittoi pelisuunnitelmaan kaikki hyökkäämisen ja puolustamisen rytmit.  Tässä tutussa tapparalaisen pelaamisen jauhamisen kaavassa viihtyivät silmin nähden myös konkarit Kristian Kuusela ja kaukaloon paluun tehnyt Valtteri Kemiläinen, jotka ratkoivat pelin Ilvestä vastaan ylivoimapelillä.

Ilveksen runkosarja on päätöksessä, sen kausi oli kolmijakoinen. Ensin kera Pohjois-Amerikan lainapelajien ja pidäkkeettömän koulupoikalätkän se rallatteli Lukon kanssa aivan sarjan keulilla; sen jälkeen, apujen lähdettyä, pelaamisen taso romahti; vaan jo kotvan, sesongin kolmannessa vaiheessaan tupsukorvat ovat pelanneet varsin sävyisää Meidän peliä, sen railakasta variaatiota kohtuullisen hyvin menestyen. Fakta kuitenkin on, ettei Ilveksellä ollut oikeastaan palaakaan elintärkeässä ottelussa Tapparaa vastaan.

Kilpajuoksu kuuden joukkoon on kova, vain kolmelle viidestä – Tappara, Ilves, Kärpät, Pelicans, KalPa – löytyy paikka suoraan pudotuspelipaikkaan, kaksi ottaa vauhtia villikorttikierrokselta.

Lyhyellä matematiikallani räknäsin, että Ilveksen nyt sarjataulukossa ohittanut Tappara pysyy arkkivihollisensa edellä, jos se nappaa kahdesta tähteellä olevasta Kärpät-pelistään kaksi pistettä kuudesta jaossa olevasta. Lyödäkseen varmasti Pelicansin ja KalPan Tappara tarvitsee Kärpiltä kolme pistettä. Kärpät taas pysyy Tapparan takana, jos se ottaa kahdesta keskinäisestä ottelusta kolme pistettä, kaksi ei siihen riitä.

On ennenkuulumatonta, että viimeiset vuodet SM-liigan runkosarjaa suorastaan dominoinut Kärpät ja niin ikään aivan runkosarjan kärkisijoilla keikkunut Tappara pelaavat Hakametsässä maanantaina ja tiistaina ottelut, joiden pistejako saattaa merkitä jommankumman suurseuran pullahtamista ulos kuuden sakista.

Kärppien neljän viimeisen kauden trendi on pelillisesti ollut lohduton. Se menee vain ja ainoastaan väistyvän päävalmentaja Mikko Mannerin piikkiin.

Näyttäisi, sallikaa minun ennustaa ja olla joko oikeassa tai väärässä, runkosarjan päättyessä ylihuomenna Pelicansin pistekeskiarvo per ottelu sarjataulukossa on 1,690 olettaen, että se lyö viimeisessä pelissään Jukurit. Se tarkoittaa, että lahtelaiset pysynevät Ilveksen yläpuolella, mihin toki riittää myös Pelicansin kahden pisteen voittokin Jukureista.

Pelicansin kausi jää kaikkineen, kävi miten kävi runkosarjan lopun suhteen, positiivisen puolelle. Lahtelaiset menettivät Ryan Laschin johdolla syyskauden vahvistuksensa, mutta päävalmentaja Tommi Niemelä on osannut säätää joukkueensa peliä taiteen sääntöjen mukaan ja onnistunut ajamaan sisään useita uusia nuoria pelaajia.

Sen sijaan, mitä KalPaan tulee, Ässät näyttäisi tappelevan kunniakkaasti loppuun asti, mikä tarkoittaa KalPalle hankalaa vieraspeliä tiistaina Porissa. Mutta jos käy niin, että Kalpa voittaa Ässät, sen pistekeskiarvo nousee lukemaan 1,672 eli ohi Ilveksen ja aivan (mahdollisesti voittavan) Pelicansin kantaan.

KalPa on päävalmentaja Tommi Miettisen johdolla minun papereissani onnistuja joka tapauksessa runkosarjan suhteen. KalPan pelitapa ei ole ollut oikeastaan missään vaiheessa sen kummemmassa muutosvalmentamisen tilassa. Kuopiolaiset ovat pelanneet hyvää kiekkokontrollia Meidän pelin hengessä.

Jatkan rohkeasti, oletan siis, että Pelicans päätyy pistekeskiarvoon 1,690, KalPa sittenkin lukemaan 1,672 ja Ilves varmasti lukemaan 1,660. Tappara on varmasti jossain välillä 1,729 – 1,627 ja Kärpät välillä 1,724-1,621.

Tappara tarvitsee kolme pistettä Kärpiltä päästäkseen varmasti kuuden sakkiin, vähempikin saattaa riittää, jos Pelicans ja KalPa sössivät tahoillaan. Kärppien taas olisi otettava Tapparalta vähintään neljä pistettä päästäkseen varmasti kuuden porukkaan, ja sillekin vähempi riittää, jos KalPa tai Pelicans menettävät pisteitä. Kärpät ohittaa Ilveksen, jos se saalistaa lisää kolme.

Ja uskaltaako tuosta edeltä sitten jotain sanoa melkein varmaksi? Uskaltaa. Mutta vain melkein varmaksi: Ilves joutunee ottamaan vauhtia pudotuspelien villikorttikierrokselta joko Vaasan Sporttia tai KooKoota vastaan. Ilveksen oljenkorsin mainituista viiden porukasta on siksi ohuin, että samalla kun se itse seuraa loppuleikkiä sivusta, pitäisi neljästä vielä pelaavasta kahden epäonnistua enemmän tai vähemmän.

Valitettavasti – ennustamisen kannalta valitettavasti – sekä Tappara että Kärpät ovat pelanneet niin ailahtelevasti ja vaihtelevalla itseluottamuksella, ettei kristallipalloni näytä juuri mitään sen suhteen, miten nuo kaksi suurta mahtavat jakaa keskenään kuusi jaossa olevaa pistettä. Se on melkopuoleista, että Tappara saattaa tuhota Kärppien haaveet, tai sitten toisin päin. Tähän on tultu 2010-luvun suurseurojen osalta.

Vaan yltyleensä, onhan tämä komeaa, että ensin käytiin hurja taisto sijasta kymmenen Vaasan Sportin ja HPK:n kesken, ja nyt saadaan jännittää Tapparan, Pelicansin, KalPan, Kärppien ja Ilveksen taistoa kuuden parhaan joukkoon aivan vihoviimeiselle pelikierrokselle asti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja