Sienimetsään korvasieniä kyttäämään

Sienimetsään, korvasieniä ja kartiohuhtasieniä etsimään voi etelässä mennä jo nyt. Toukokuu on normaalikeväänä korvasienien parasta aikaa eteläisessä Suomessa. Tutkija Pertti Salo Helsingin yliopiston kasvimuseosta arvioi sienikevään olevan tällä kertaa pari viikkoa myöhässä, mutta viikonvaihteen runsaat sateet ja ilman lämpeneminen voivat nostaa sieniä jo yhdessä yössä.

Toistaiseksi eivät aktiivitkaan sieniharrastajat ole juuri korvasieniä "salaisista sieniaitoistaan" löytäneet. Yleisimmin korvasienen tapaa hiekkakankaalla - alueilla, joilla polut tai metsäautotiet ovat rikkoneet maan pintaa.

Tuoreena korvasieni on tappavan myrkyllinen. Virallisen ohjeen mukaan se tulee, sekä tuoreena että kuivattuna, keittää runsaassa vedessä ensin viisitoista minuuttia, vaihtaa vesi, keittää taas yhtä pitkään ja nostaa valumaan. Keitinvesi tulee heittää menemään.

Kolme kevään sientä

Myös kartiohuhtasienet ovat toistaiseksi ovelasti pysytelleet piiloissaan ojanpenkoilla ja puutarhoissa omenapuiden alla. Tämä sieni viihtyy parhaiten multavassa maassa. Itse sieni on kartionmuotoinen, ruskea ja muistuttaa pinnaltaan jossain määrin korvasientä.

Kartiohuhtasientä ei korvasienestä poiketen tarvitse käsitellä korvasienen lailla. Ennen ruoanlaittoa se tulee kuitenkin varmuudella tunnistaa. Kartiohuhtasieni ei siis ole myrkyllinen, ja sen voi saman tien vaikka paistaa. Tarkkana kuitenkin tulee olla, sillä tavallisen sieniharrastajan silmissä voivat pienet kartiohuhtasienet ja korvasienet näyttää varsin samanlaisilta.

Kevään varhaisia sieniä on myös kevätkaunolakki - iso valkoinen sieni etelärannikon lehdoissa. Sen tunnistamiseen tarvitaan kuitenkin sienien erityisharrastaja. Tavallisen sieniharrastajan kannattaa jättää tämä sieni maahan, ettei poimisi vahingossa myrkkysientä.

Sienten tunnistamisessa pitää myös keväällä olla erityisen tarkka. Jos maassa olevaa sientä ei tunnista, ei sitä pidä myöskään poimia.

Kyyt heräilevät

Ennen kevään sieniä metsään luikertelevat myös kyyt. Ne heräilevät talvihorroksestaan huhti-toukokuussa, joskus vasta kesäkuussa. Lämpöisinä päivinä ne siirtyvät lämmittelemään aurinkoisille etelärinteille, auringon lämmittämille kiville ja kallioille. Kyy on arka matelija, joka pakenee ihmistä, jos vain voi.

Tavallisessa metsämaassa se väistyy aistiessaan askeleet. Kallioisessa maastossa se ei onnistu. Silloin kyy puolustautuu puremalla, jos sen päälle astuu tai kurkottaa kädellä viereen. Varmuuden vuoksi kannattaa metsässä siksi pitää mukanaan kyypakkausta. Pakkauksen hydrokortisoni on tarkoitettu ensiapuun. Lääkäriin pitää kyyn pureman takia aina mennä. Lapselle kyyn purema on vaarallisempi kuin aikuiselle.

Korvasienireseptejä:

Korvasienimuhennos

1/2-1 l tuoreita korvasieniä+vettä 1 pienehkö sipuli 1-2 rkl voita 2-3 rkl vehnäjauhoja 2 dl vettä 2 dl kermaa suolaa, valkopippuria

Keitä korvasienet runsaassa vedessä (1/2 l sieniä-1 1/2-2 l vettä) 5 min. Huuhdo juoksevan veden alla ja keitä uudeleen. Huuhdo. Pilko sienet ronskiksi paloiksi. Kuullota sipuli, lisää korvasienet. Paista hetki. Ripottele päälle jauhot, kiehauta ja lisää neste. Mausta. Kun haluat kastiketta, lisää nestettä enemmän. Anna kastikkeen hautua 10-20 min. Tarjoa korvasienimuhennos esim. kypsennetyn tai graavin kalan kanssa.

MTV3-STT-Juha Raippalinna

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja