Shutter

Julkaistu 20.09.2006 11:27

Valmistusvuosi 2004. Ohjaus Bangjong Pisanthanakun ja Parkpoom Wongpoom. Tuotanto GGM / Phenomena / Sandrew Metronome. Kuvaformaatti 16:9 FF Anamorfinen 1.78:1. Ääni DD 2.0, DD 5.1, DTS. Kesto 92 min.

Freelancer-valokuvaajana toimiva Thun ja tämän tyttöystävä Jane ajavat illanvieton päätteeksi katua ylittävän nuoren naisen päälle. Kauhistunut kaksikko huristaa onnettomuuspaikalta tiehensä ja pitää tapauksen salaisuutena. Myöhemmin Thunin ottamiin valokuviin ilmestyy outoja valoilmiöitä, ja näyt yliajetusta tytöstä alkavat vainota kaksikkoa.

Aasialainen kauhuelokuva kiinnostaa kauhun ystäviä maailmalla. Elokuvat kuten Ju-On ja Ringu ovat niittäneet mainetta ja poikineet jatko-osia sekä jenkkifilmatisoinnit The Grudge ja The Ring. Thaimaalainen Shutter lukeutuu Aasia-kauhun parempiin tuotoksiin. Tarinaltaan elokuva on esim. Ringua pienimuotoisempi, eikä se yritä pedata mahdollisia jatko-osia auki jäävillä kysymyksillä. Hyvä niin, koska näin henkilöhahmot eivät ainakaan pääse hukkumaan tarinan kiemuroihin, ja niiden sekä katsojien perusteelliseen säikyttelyyn ehditään paneutua kunnolla.

Shutterin valokuvausteema on mielenkiintoinen eikä kauhuelokuvissa turhan usein käytetty. Se palvelee hyvin tarinaa ja tarjoaa useita hiuksia nostattavia hetkiä, joskin aihe jää pitkäksi aikaa taka-alalle kesken elokuvan. Pitkähiuksiset, kalpeat, haudasta revityn näköiset naisaaveet ovat jo niin moneen kertaan nähtyjä tapauksia, että niiden voisi luulla jo menettäneen parhaan teränsä. Shutter kuitenkin osoittaa, että resepti toimii yhä. Elokuvan aavetyttö on onnistuneen tyly näky, ja käsikirjoitus tarjoaa useita nokkelia tapoja käyttää tätä ilman, että ilmestys menettää tehokkuutensa. Shutter sisältääkin ilahduttavan paljon pelottavia kohtauksia, eikä kauhun ystävän tarvitse pelätä tylsistymistä. Hyvät pääosanäyttelijät tekevät hahmoistaan mielenkiintoisia. Mahdollisuus siitä, että näyt kuolleesta tytöstä kumpuavat näiden omista syyllisyydentuntoisista mielistä, lisää osaltaan jännitettä. Kun kauhuleffan jälkeen tulee tarve laittaa kämpän jokainen lamppu päälle, on se tehnyt tehtävänsä. Thaimaalainen elokuva voi synnyttää joissakin ennakkoluuloja, mutta riskinotto kannattaa.

Shutterin ekstrat ovat oivia herättämään elokuvaa näkemättömän mielenkiinnon, mutta sen jo katsoneet ne jättävät lyhyen kestonsa vuoksi kaipaamaan lisää. Teaser (1 min 13s) käyttää hyväkseen yhtä elokuvan tehokasta kohtausta kertomatta varsinaisesti juonesta. Hyvä traileri (2min 30s) antaa paremman kokonaiskuvan elokuvasta. In the Picture (1min 34s) pohtii, ovatko valokuviin tallentuvat aaveet todellisia. Näkemyksensä antavat kaksi valokuvauksen asiantuntijaa, jotka kertovat, miten aavemaisia hahmoja saattaa päätyä filmille, sekä sairaalan työntekijä, joka on melko vakuuttunut näkemiensä aavekuvien aitoudesta. Lyhyen dokumentin alusta 14 sekuntia uhrataan otteeseen elokuvasta.

Kiinnostavassa mutta lyhyessä (2min 20s) Interviews-dokumentissa kuullaan ohjaajakaksikon sekä kahden pääosanäyttelijän kommentteja elokuvan tekemisestä. Haastatteluiden päällä nähdään pätkiä elokuvasta ja sen kuvauksista. Hyödyttömässä Featuressa (40s) toinen ohjaajista kertoo elokuvan juonen parilla lauseella ja näemme otteita elokuvasta. Behind the Scene -otsikon alta löytyy neljä kulissien takaa -dokumenttia. Car Crash (57s) kertoo elokuvan alussa nähtävän kolarin toteuttamisesta. Suicide (1 min 36s) keskittyy toiseen stunt-työtä vaativaan, elokuvassa pienessä roolissa olevaan kohtaukseen. Real Pictures from Locationissa (1min 11s) ohjaajakaksikko kertoo kuvauspaikalla otetusta valokuvasta, johon tallentui aavemainen ilmestys. Elokuvan teeman vuoksi tätä on vaikea pitää muun kuin säälittävänä yrityksenä lisätä aiheen uskottavuutta. Kaikkien dokumenttien lopussa nähdään noin neljän sekunnin mittainen "SHUTTER” / ”SOON you will see them" -teksti, joka alkaa nopeasti käydä hermoille.

Elokuva: ****

Ekstrat: **

Teksti: Atso Suopanki

Tuoreimmat aiheesta

Elokuvat