Näillä toimilla Suomesta aiotaan muokata fossiilivapaa maa – satoja miljoonia euroja ohjataan ilmastotoimiin

Hallitus on päättänyt perustaa ilmastorahaston, kertoo pääministeri Sanna Marin (sd.).

Linjaukset valmistellaan kevään kehysriiheen mennessä. Tarkoitus on ohjata tällä hallituskaudella satoja miljoonia euroja erilaisiin ilmastotoimiin.

Rahasto perustetaan valtion kehitysyhtiön Vaken yhteyteen. Vaken pääoman suuruus on yli kaksi miljardia euroa.

Marin painottaa, että Suomen on mahdollista saavuttaa aikataulussa tavoite hiilineutraaliudesta vuonna 2035. Hän luonnehtii tavoitetta kovaksi.

– Ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurin uhka. Ilmastonmuutoksen torjuminen sen sijaan on Suomelle mahdollisuus luoda elinvoimaisuutta, kasvua, työllisyyttä ja hyvinvointia, Marin arvioi.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) huomauttaa, että työllisyyden ja ilmastotoimien välillä on yhteys. Hänen mukaansa ilmastotyö voi vahvistaa teollisuuden kilpailukykyä, avata vientimarkkinoita ja tuoda työtä koko Suomeen.

– Puhtaiden investointien vauhdittamiseksi hallitus on päättänyt alentaa teollisuuden sähköveron EU:n minimiin asteittain 2021 alkaen. Ratkaisu tukee teollisuuden sähköistymistä ja luo ennustettavuutta yrityksille, Kulmuni sanoo.

Hallitus kokoontui tänään ilmastokokoukseen pohtimaan, millaisin toimin ja millä aikataululla pyritään siirtymään kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi, että Suomi olisi hiilineutraali vuonna 2035. Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan vain sen verran kuin niitä pystytään sitomaan.

Tavoitteet eri sektoreille

Hallitus kertoo päättäneensä arvion päästövähennystavoitteista eri sektoreille, jotta hiilineutraaliuteen tarvittavat päästövähennykset saadaan kokoon.

– Päästövähennystavoitteet eri sektoreille on tärkeä linjaus, joka ohjaa hallituksen ilmastotyötä, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Hänen mukaansa ilmastotavoitteen ja päätettyjen toimien välillä on merkittävä kuilu. Edessä on paljon työtä ja päätöksiä tavoitteeseen pääsemiseksi.

Pitkä lista ilmastotoimia

Hallitusohjelmassa on pitkä lista ilmastotoimia, ja aiheen parissa työskennellään useissa eri ministeriöissä. Energiapolitiikan osalta pyritään esimerkiksi energiatehokkuuden sekä uusiutuvan energian tuotannon edistämiseen.

Konkreettiset päätökset ovat kuitenkin olleet vähissä.
Suomen ilmastopaneeli arvioi lokakuussa, että Suomen on mahdollista saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä, mutta se tarkoittaa ilmastotoimien kiristämistä ja nopeuttamista.

Sen mukaan Suomen tulisi vähentää päästöjä vuoteen 2035 mennessä noin 70 prosenttia verrattuna vuoteen 1990.

Kokous jatkuu vielä huomenna. Silloin pohditaan työllisyystoimia.

Lue myös:

    Uusimmat