Mainos

Serbian ortodoksinen kirkko syyttää Ahtisaarta

Kirkon piispainkokous pitää Ahtisaaren esittämää suunnitelmaa Kosovosta oikeuden raiskauksena. Lausunnon mukaan Kosovon asemaa voidaan muuttaa vain Serbian suostumuksella.

Serbian ortodoksinen kirkko arvosteli tänään katkerin sanakääntein YK:n Kosovo-erityislähettilästä Martti Ahtisaarta. Kirkon julkistamassa lausunnossa sanottiin, että Ahtisaaren esittämä suunnitelma Kosovon kriisin ratkaisemisesta on "oikeuden raiskaus".

Ahtisaari julkisti eilen alustavan suunnitelman Kosovon tulevaisuudesta. Vaikka siinä ei mainita sanaa itsenäisyys, uskotaan suunnitelman johtavan albaanienemmistöisen Kosovon itsenäistymiseen Serbian alaisuudesta. Myös Serbian hallitus on torjunut jyrkästi Ahtisaaren esityksen.

Serbian ortodoksisen kirkon piispainkokous totesi lausunnossaan, ettei sillä ole mitään sitä vastaan, että "Ahtisaari luovuttaa parhaaksi katsomallaan tavalla muille omia omistuksiaan, mutta kukaan ei ole antanut hänelle oikeutta antaa pois Kosovoa".

Lausunnon mukaan Kosovo on erottamaton osa Serbiaa ja sen asemaa voidaan muuttaa vain Serbian suostumuksella.

Kosovon pääministeri varoitti serbejä

Kosovon pääministeri Agim Ceku

Kosovon albaanipääministeri Agim Ceku varoitti alueen serbejä yrittämästä erota Kosovosta ja liittää Kosovon alueita Serbiaan.

Serbejä asuu Kosovossa etupäässä alueen pohjoisosassa, ja he ovat uhanneet liittää oman alueensa Serbiaan, jos Kosovo saa itsenäisyyden.

Ahtisaaren ehdotus takaa Cekun mukaan Kosovon alueellisen koskemattomuuden. Myös länsivallat ovat julistaneet, ettei Kosovoa jaeta serbien ja albaanien kesken.

Ceku sanoi Ahtisaaren esityksen tuovan "valoa tunnelin päähän". Ceku aikoo kuitenkin sanojensa mukaan vielä vaatia muutoksia ehdotukseen.

Ahtisaari on kutsunut osapuolet vielä uusiin neuvotteluihin Wieniin 13. helmikuuta.

Lopullisesti Ahtisaaren esitys on määrä hyväksyä YK:n turvallisuusneuvostossa. Siellä Venäjä saattaa käyttää veto-oikeuttaan suunnitelman torjumiseksi.

Cekun mukaan Kosovon hallituksella on "suunnitelma B" siltä varalta, että Venäjä estää Ahtisaaren esityksen hyväksymisen. Tarkkailijoiden mukaan "suunnitelma B" olisi, että Kosovo julistautuu itsenäiseksi.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.