Mainos

Serbian hallitus antaa periksi mielenosoittajille

Serbian hallitus ilmoitti tänään, että se suostuu tarkistamaan uudelleen marraskuisten kunnallisvaalien tulokset. Hallituksen lausunto luettiin Belgradin radiossa. Tätä ennen oppositio oli jo kertonut, että hallitus taipuu sen vaatimukseen alkuperäisten vaalitulosten kunnioittamisesta.

-Hallitus myöntää, että on välttämätöntä kunnioittaa täysin kansalaisten vaaleissa ilmaisemaa tahtoa. Siksi se määrää asianomaiset valtion elimet tarkistamaan vaalitulokset pikimmiten, lausunnossa sanottiin.

Opposition ja opiskelijoiden edustajat kertoivat aiemmin päivällä, että hallitus on suostunut heidän vaatimukseensa alkuperäisten vaalitulosten tunnustamisesta. Oppositioliike Zajedno ilmoitti voittaneensa marraskuun kunnallisvaalit 14 kaupungissa, mm. Belgradissa. Samaan tulokseen tuli myöhemmin myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin Serbiaan lähettämä valtuuskunta.

Presidentti Slobodan Milosevicin johtamat sosialistit peruuttivat kuitenkin vaalitulokset vedoten vilppiin tai epäselvyyksiin. Tämä käynnisti laajat mielenosoitukset Miloseviciä vastaan ensin Belgradissa ja sittemmin muuallakin maassa. Mielenosoituksiin yhtyivät myös opiskelijat. Niihin on osallistunut satoja tuhansia ihmisiä ja ne ovat jatkuneet päivittäin jo lähes kaksi kuukautta.

Opiskelijat jatkavat mielenosoituksia

Hallituksen ilmoitus on ensimmäinen merkki siitä, että pitkään jatkunut poliittinen kriisi olisi selviämässä. Opiskelijat ilmoittivat kuitenkin hallituksen edustajien kanssa käymiensä neuvottelujen jälkeen, että he aikovat jatkaa mielenosoituksia.

Opiskelijoiden edustaja Cedomir Jovanovic sanoi, että hallitus on tosin osoittanut ymmärrystä heidän vaatimuksiaan kohtaan, mutta ettei se riitä.
-Jatkamme mielenosoituksiamme kunnes kaikkiin vaatimuksiimme on suostuttu, hän sanoi.
Opiskelijat vaativat vaalitulosten tunnustamisen lisäksi myös Belgradin yliopiston rehtorin eroa.

Yhdysvallat valmis harkitsemaan talouspakotteita

Samaan aikaan ulkopuolinen painostus Serbiaa kohtaan on kasvamassa. Yhdysvallat ilmoitti tänään, että se on valmis harkitsemaan yksipuolisesti talouspakotteita Serbiaa vastaan saadakseen Milosevicin tunnustamaan vaalitulokset kokonaisuudessaan.

Yhdysvaltain Euroopan asioista vastaava apulaisulkoministeri John Kornblum sanoi Brysselissä, että ns. Jugoslavian kontaktiryhmä on sulkenut pois taloudelliset pakotteet Serbiaa vastaan, mutta yksittäiset maat, mm. Yhdysvallat, ovat valmiit harkitsemaan niitä.

Kontaktiryhmä, johon kuuluvat Yhdysvallat, Englanti, Ranska, Saksa, Italia ja Venäjä, oli lauantaina koolla Kornblumin johdolla. Se pohti keinoja, jolla Serbia saataisiin noudattamaan Etyjin valtuuskunnan suosituksia, mm. kunnallisvaalitulosten kunnioittamisesta. Kornblumin mukaan yleinen käsitys ryhmässä oli, että diplomaattista painostusta Serbiaa kohtaan on jatkettava.

Talouspakotteista ei päästy yksimielisyyteen, mutta Yhdysvallat harkitsee niitä erikseen. Kyseeseen tulisi mm. mahdollisuus kieltää Jugoslavian lentoyhtiöltä JAL:lta laskeutumisoikeudet Yhdysvaltoihin.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.