Mainos

Selvitys: Vanhat palomiehet neuvomaan kuntalaisia

Ikääntyvät palomiehet saavat jatkossa varautua entistä monipuolisempiin tehtäviin. Tänään julkistettu selvitys ehdottaa, että pelastuslaitoksista kehitettäisiin turvallisuusalan palvelukeskuksia, jotka voisivat esimerkiksi antaa turvallisuusneuvontaa. Näin palomiehiä, jotka eivät enää pysty raskaisiin sammutustöihin, voitaisiin sijoittaa uusiin töihin pelastuslaitosten sisällä.

Sisäministeriön ja valtionvarainministeriön tilaaman selvityksen taustalla on hallituksen viimekesäinen päätös, ettei palomiesten eläkeikää alenneta. Palomiesten eläkeikä on sama kuin muillakin, 63-68 vuotta. Esimerkiksi savusukellustehtäviin pystyy vain harva yli 55-vuotias palomies.

Selvitysmies Pekka Myllymäki ei anna konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka ikääntyvän palomiehen työura voisi tulevaisuudessa edetä. Hän kuitenkin toivoo avuksi asennemuutosta: kaikkia pelastustoimen tehtäviä on pidettävä tärkeinä.

Samalla Myllymäki haluaisi heti lopettaa vanhojen palomiesten luokittelemisen "toimintakykyrajoitteisiksi". Nämä rajoitteet kun koskevat yleensä vain raskaimpia tehtäviä.

Valistustyötä ei arvosteta

Joissakin aiemmissa selvityksissä on todettu, etteivät palomiehet itse pidä esimerkiksi valistustyötä läheskään yhtä merkittävänä kuin varsinaista pelastustyötä.

Palomiesliiton puheenjohtaja Kim Nikula kuitenkin kiistää, että palomiesten asenteet olisivat uudistusten esteenä.

- Minusta tämä ei ole pelkkä kulttuurikysymys, ja aika harvassa paikassa työntekijät äänestelevät siitä, minkälaisia työtehtäviä tekevät. Pitäisi ehkä kysyä, ovatko pelastuslaitokset pitäneet näitä muita tehtäviä tärkeinä, Nikula sanoo.

Selvityksen perusteella näyttää siltä, että ikääntyvien palomiesten siirtyessä kevyempiin tehtäviin, pelastuslaitosten henkilöstöä on lähes vääjäämättä lisättävä. Selvityksen julkistamistilaisuudessa Helsingin pelastuslaitoksen kehittämispäällikkö Taisto Hakala esitti yhdeksi ratkaisuksi kaksoispalkkauksen sallimista: kun palomies putoaa pelastustehtävistä, hänen tilalleen pitäisi heti voida palkata uusi mies.

Hallitus pohtii pelastustoimen tulevaisuutta kevään aikana. Valtioneuvosto ei kuitenkaan voi yksin päättää, mitä jatkossa tapahtuu, koska pelastuslaitokset ovat kuntien vastuulla.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.