Mainos

Selvitys: Elatusavussa yllättävän suuria eroja

MTV:n uutisten selvityksen mukaan elatusavun määrä vaihtelee rajustikin eri kuntien välillä. Oikeusministeriön työryhmä hakee nyt elatusavulle valtakunnallista laskentamallia.

Kohtuullinen elatusapu lapselle näyttää olevan tulkintakysymys, sillä Suomen kunnat soveltavat lakia hyvin eri tavoin. MTV:n uutisten tekemän selvityksen mukaan elatusapu voi samassa tapauksessa vaihdella jopa 200 euroa kuussa.

Oikeusministeriön työryhmä yrittää löytää valtakunnallisen laskutavan, sillä nykymalli on epäoikeudenmukainen kaikille osapuolille.

Elatusapujen kirjavuuden aiheuttamia ongelmia pohdittiin tänään myös Yksinhuoltajien liiton seminaarissa. Puheenjohtaja Bodil Rosengrenin mukaan lapset kärsivät tilanteesta eniten.

- Lapset kärsivät ensinnäkin sen takia, että eivät saa sitä elatusapua, mikä heille kuuluisi. Toisaalta he kärsivät myös siksi, että tämä lisää katkeruutta ja riitaa vanhempien välillä, kuvailee Rosengren.

Sosiaaliviranomaiset tekevät erovanhemmille laskelman kohtuullisesta elatusavusta. MTV:n uutisten selvityksestä käy ilmi, että se vaihtelee reippaasti kunnittain. Selvityksessä lähetettiin sama yksityiskohtainen esimerkkitapaus kymmeneen suurimpaan kaupunkiin ja pyydettiin laskemaan elatusavun määrän. Erot olivat suuria: esimerkiksi Espoossa kohtuullinen elatusapu kahdelle lapselle oli jopa 200 euroa vähemmän kuin Porissa.

Lainsäädäntöneuvos Markku Helin oikeusministeriöstä pitää tilannetta ongelmallisena.

- Meillä on kuitenkin yhteinen laki ja lakia pitäisi suurinpiirtein samalla tavoin soveltaa. Siitä voi tulla yhdenvertaisuusongelma, kun riippuen siitä, missä lapsi asuu, elatusapu on olennaisesti toisista poikkeava.

Oikeusministeriön työryhmä sorvaakin nyt uutta ohjetta kunnille.

- Odotan, että vihdoin saataisiin aikaiseksi periaatteet, joiden jokaisen erolapsen elatus voidaan laskea, sanoo Bodil Rosengren.

Samaa mieltä on Elastusvelvollisten liiton puheenjohtaja Ahti Hurmalainen.

- Kyllä tähän täytyisi yhtenäinen määritelmä löytää siitä, mikä lapsen elatuksen tarve on. Se ei voi olla toimeentulotuen parisataa euroa kuukaudessa, eikä myöskään 800-1000 euroa.

Valtakunnallinen suositus tulee linjaamaan, mitkä vanhempien tulot ja menot lasketaan mukaan elatusapua määriteltäessä ja kuinka paljon lapsi kuluttaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 23.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.