Seismologian laitos: Maanjäristysten ennakointi erittäin vaikeaa

Seismologisen instituutin johtaja Pekka Heikkinen sanoo, että Japanin katastrofialueille on tulossa varmasti jälkijäristyksiä.

- Totta kai niitä tulee. Niitä on tullut jo kymmeniä.

- Tällaisten suurten järistysten kohdalla on opittu, että magnitudi seitsemän jälkijäristys on mahdollinen. Jos se sattuu lähelle Tokiota, sillä on varmasti vakavia seurauksia. Jos jälkijäristys kasvaa lähelle 7,5 magnitudia, se voi myös aiheuttaa paikallisen tsunamin, mutta ei niin isoa kuin viikko sitten, Heikkinen ennustaa.

Ennustaminen vaikeaa

Japanilaiset seismologit ovat arvioineet, että seuraavan kolmenkymmenen vuoden aikana Tokioon saattaisi iskeä suurempi maanjäristys 70 prosentin todennäköisyydellä. Maanjäristyksiä on Heikkisen mukaan erittäin vaikea ennustaa.

Tekniikan kehityskään ei auta maanjäristysten ennakoinnissa läheskään niin paljoa kuin esimerkiksi sääennusteissa.

- Järistys on prosessina niin äkillinen, että sen ennustaminen on vaikeaa. Se on vähän sama kuin taivuttaisi kuivaa männynoksaa vuoden ja sitten pitäisi sanoa millisekunnin tarkkuudella, että milloin se paksahtaa poikki.

Ennustamisessa pitäisi Heikkisen mukaan vielä tietysti tietää aika, suuruusluokka ja paikka. Eli tarkan järistysennusteen laatiminen on lähellä mahdotonta.

- Sitten on sellainen puoli, että kun suurkaupunkiin pari kertaa ennustaisi väärin, niin siitä tulisi soppa ja ennustamisen uskottavuus menisi.

"Kaupunkisuunnittelu kunniaan"

Maailmassa on Heikkisen mukaan paljon riskialueita, jotka vaatisivat varautumista järistyksiin. Esimerkiksi Kalifornia, Istanbul tai Teheran ja koko Himalajan alue.

Aivan kokonaan riskejä ei voida ennaltaehkäistä. Seismologin mukaan hyvä ratkaisu saattaisi olla kaupunkisuunnitteluun panostaminen.

- Nythän monet Japanissa tuhoutuneista kaupungeista sijaitsivat alavalla rantamaalla, ja tsunamihan teki niistä aika selvää jälkeä, Heikkinen sanoo.

- Alavissa maissa on se ongelma, että rakennuspohja on yleensä pehmeää eikä kestä järistyksissä niin hyvin kuin ylänkömaat, joissa on kalliota alla.

Katso Seismologisen instituutin johtajan Pekka Heikkisen haastattelu: (Huomenta Suomi 17.3.2011)

Lue myös:

    Uusimmat